Hlavní obsah

Minule proti Angličanům z Buckignhamu, letos s Bavoráky. Čafka slaví 120 let

Praha

Mají se čím chlubit. Třeba titulem prvního neoficiálního mistra českých zemí. Do meziválečného období hrávali fotbalisté ČAFC Praha nejvyšší soutěž a mezi jejich odchovance patří například ze současnosti bratři Milan a Michal Škodové, internacionál Roman Bednář nebo z minulosti dva vicemistři světa Ladislav Ženíšek a Josef Jelínek. Klub, který patří k praotcům českého fotbalu, v současnosti působí v pražských Záběhlicích. Sobotní oslavou si připomene 120 let své existence.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Zdravice kapitánů - zleva Martin Chvátal (ČAFC) a Ryan Cameron (Civil Service) při oslavách před pěti lety.

Článek
Fotogalerie

Oslavy má klub se sídlem u Hamerského rybníka zmáknuté. Když si v roce 2014 připomínal 115 let od založení ČAFC Praha (původně ČAFC Vinohrady), pozval si za soupeře Angličany. Borci Civil Service FC se vrátili do Prahy po sto letech a jen rok předtím, než dorazili na stadion bratří Voglů, byli aktéry historicky prvního fotbalového utkání na zahradě Buckinghamského paláce, kam je pozval princ William. Na Čafce je uvítal i internacionál Vladimír Šmicer.

Slavit se bude zase fotbalem

Také v sobotu se bude slavit samozřejmě hlavně fotbalem. Začne se už v 11:30 žákovským turnajem s účastí mj. dívek Slavie Praha a ve 14:00 je výkop utkání staré gardy ČAFC proti výběru čtvrtletníku o fotbalové kultuře Football Club.

Foto: Sport.cz

Slávista Milan Škoda (vlevo) a sparťan Roman Bednář při rozhovoru na trávníku mateřské Čafky.

Program vyvrcholí od 16:30 hodin zápasem A-týmu ČAFC proti BC Aichach, bavorskému celku.

V posledním vzájemném duelu v roce 1988 mu jediný gól při porážce 1:4 vstřelil současný sportovní manažer Miroslav Kaliba. „Už jsem byl hrajícím asistentem a nastoupil až na druhou půli. ke gólu jsem ale nějak přišel," vzpomíná skromně.

Další člen rodinného klanu dorazil na oslavu dokonce až z Ameriky, kde působí jako zpravodaj Radiožurnálu. „Utkání s Angličany bylo fajn, ale po pěti letech jsme zase chtěli změnu. A německý tým byl před revolucí častým soupeřem," poukazuje jeho syn Jan Kaliba, který by měl nastoupit v týmu fotbalového časopisu třeba po boku televizního komentátora Roberta Záruby.

Autogramiáda, živá hudba i tombola

Vstupné je dobrovolné, kromě občerstvení a večerní živé hudby čeká návštěvníky také autogramiáda Josefa Jelínka a Romana Bednáře či tombola.

Jen o účast bratří Škodů čafáci tentokrát přijdou. Milan, který jako kapitán dovedl Slavii do Ligy mistrů, už bude na cestě k nedělnímu duelu v Opavě. A Michal, aktuálně nejlepší střelec české ligy, bude mít právě v sobotu s Příbrami spadeno na Plzeň...

Reklama