Hlavní obsah

Nizozemci se ve finále ME jednadvacítek utkají se Srbskem

HEERENVEEN

Prvními finalisty evropského šampionátu hráčů do 21 let se ve středu v Heerenveenu stali domácí Nizozemci. Postup si v souboji s Anglií zajistili až v nervy drásajícím penaltovém rozstřelu, v němž zvítězili 13:12. V normální hrací době skončil zápas nerozhodně 1:1. Domácí mladíci se ve finále utkají se Srbskem. Rozhodlo o tom středeční večerní druhé semifinále, v němž Srbové zdolali v Arnhemu Belgii 2:0.

Článek

Nizozemci byli krůček od vyřazení. Ale na vedoucí branku Angličana Lity ze závěru první půle minutu před vypršením 90. minuty odpověděl Rigters a přičinil se o to, že "oranjes" v sobotu mohou obhájit titul z loňska. Jejich soupeřem bude Srbsko, které si poradilo s Belgií 2:0.

Pro Angličany, kteří v základní skupině mistrovství uhráli bezbrankovou remízu s českým týmem, se utkání dlouho vyvíjelo o hodně lépe než pro domácí tým hnaný vpřed vyprodaným publikem. Favorizovaní Nizozemci sice většinu času svírali soupeře před jeho brankou, ale z první vážnější šance udeřili Angličané. Lita se ve 39. minutě otočil kolem stopera Vlaara a díky třetí trefě na turnaji se vyhoupl do čela tabulky střelců.

Domácí kapitán Vlaar sehrál nešťastný zápas. Přimotal se k první brance a po hodině hry musel navíc kvůli zranění vystřídat. Pak jen z lavičky sledoval drtivý tlak spoluhráčů, který až těsně před závěrečným hvizdem přetavil ve vyrovnávací branku Rigters, jenž se báječně trefil nůžkami a dotáhl se na svého konkurenta Litu v tabulce střelců.

Zuiverloon ukončil penaltový maratón

V prodloužení domácí povzbuzeni vyrovnáním Angličany téměř nepustili k míči. Vyčerpanému soupeři uškodilo i to, že závěr prodloužení hrál v oslabení, protože po zranění zadáka Onuohy už kouč Stuart Pearce neměl k dispozici střídání. Jeho tým se přesto dočkal penalt, v nichž měl dlouho navrch, ale po zaváhání Hoyta ve čtvrté sérii se karta začala obracet.

Nizozemci měli dvakrát finále na dosah, ale Kruiswijk a De Rideer v deváté a patnácté sérii selhání Reo-Cokera a Derbyshirea nepotrestali. Až v šestnáctém pokračování téměř nekonečného seriálu nejprve Ferdinand napálil břevno a Zuiverloon vzápětí svojí druhou úspěšnou penaltou poslal Nizozemce do souboje o zlato. Anglii tak nebylo nic platné to, že v přípravě penaltám přikládala velkou důležitost.

Kouč Pearce prodloužil svůj komplex z pokutových kopů, když dvakrát jako hráč selhal v rozstřelech v semifinále mistrovství světa i Evropy proti Německu. Mladí Angličané se tak nepoučili z nedávných nezdarů svých dospělých předchůdců, kteří nezvládli penaltové rozstřely ve čtvrtfinále ME v roce 2004 a loni ve stejné fázi světového šampionátu proti Portugalcům.

Reklama

Související témata: