Hlavní obsah

Fotbalové mistrovství světa 2014 uspořádá Brazílie

CURYCH

Fotbalové mistrovství světa se po 64 letech vrátí do Brazílie. Rozhodl o tom výkonný výbor FIFA na úterním zasedání v Curychu. Země pětinásobných mistrů světa byla pro pořádání světového šampionátu v roce 2014 jediným uchazečem. Mistrovství světa žen se v roce 2011 uskuteční v Německu, které při volbě dostalo přednost před Kanadou.

Článek

Poté, co se Kolumbie letos v dubnu zřekla šance pořádat světový šampionát, bylo úterní potvrzení Brazílie do role hostitele jen formalitou. V její prospěch hovořilo hned několik skutečností. Ačkoli je nejfotbalovější zemí světa, šampionát se jí od roku 1950 vyhýbal. Pro letošní volbu získala jednoznačnou podporu všech jihoamerických zemí a uspěla, i když s výhradami, i při srpnové inspekční cestě FIFA.

Před úterní volbou Brazilci dostali prostor na třicetiminutovou prezentaci své kandidatury. Tu přiletěli osobně podpořit i prezident Luiz Inácio Lula da Silva, trenér národního týmu Carlos Dunga, bývalý kanonýr Romário nebo známý spisovatel Paulo Coelho. Jejich vystoupení ocenil i prezident FIFA Sepp Blatter. "Jsem ohromený brazilskou nabídkou, že ani nemohu říct jak. Myslím, že tohle je fotbal. Tohle je Brazílie," prohlásil prezident FIFA.

Přestože v minulosti Blatter vyjadřoval jisté pochybnosti nad schopností této jihoamerické země šampionát uspořádat, teď už vystupuje jako její jednoznačný stoupenec. "Brazílie neměla konkurenta, což ji ale na druhé straně stavělo do ještě těžší situace. Nakonec se však předvedla ve výborném světle," uznal Blatter.

Inspekční skupina FIFA nicméně ve své zprávě poukázala na problémy, jež budou muset hostitelé během příštích sedmi let vyřešit. V současné době nemá Brazílie ještě ani jeden stadión, který by plně vyhovoval. Dokonce ani nedávno rekonstruovaný fotbalový chrám Maracaná, na němž se hrálo finále v roce 1950, není na světový turnaj připraven.

O pořadatelství se uchází osmnáct měst, fotbalový svaz se jich chystá pro závěrečný turnaj vybrat osm až deset. Jen Maceio, Natal, Recifé a Salvador chtějí stavět nové arény, všude jinde se bude přestavovat.

Hostitelé odhadují náklady na 765 miliónů eur. Inspektoři FIFA připomínají, že to nemusí stačit, neboť Německo v roce 2006 přišly stadiony na dvojnásobek této sumy. Podle agentury SID nemá Brazílie garanci 90 procent nákladů, které mají jít ze soukromých zdrojů.

Místa v hotelích chybějí

Země také může nabídnout zatím jen 25 tisíc míst v hotelech, zatímco FIFA požaduje pro šampionát 55 tisíc. Zvláště oblast Ria de Janeiro a Sao Paula má velké manko. Dalšími problémy jsou nedostatečná letecká síť mezi jednotlivými hostitelskými městy a bující korupce. "Spoustu věcí musíme vylepšit - hotely, letiště, stadióny. Ale máme na to sedm let," prohlásil reprezentační obránce Lúcio.

Na druhé straně je Brazílie zemí zaslíbenou fotbalu a hostitelé mohou slíbit rekordní návštěvy, protože pro Brazilce je fotbal doslova náboženstvím. Do prodeje půjdou podle odhadů tři milióny vstupenek. "Uspořádat mistrovství světa je velký úkol, ale my všechny přesvědčíme, že dokážeme velké věci. A když všechno vyjde, vyhrajeme doma titul," řekl brazilský prezident Lula.

Brazílie se po Mexiku, Itálii, Francii a Německu stala pátou zemí, která uspořádá MS podruhé. "Škoda, že už se tam nepodívám jako hráč," povzdechl si předseda UEFA a trojnásobný držitel Zlatého míče Michel Platini. "Že se bude hrát právě v Brazílii, to musí potěšit každého, kdo má fotbal rád," dodal.

Přidělením světového šampionátu 2014 zároveň FIFA ukončila rotační systém, na jehož základě se mělo šest kontinentů pravidelně střídat v pořadatelství závěrečného turnaje. Pro příště platí, že jeden světadíl může pořádat MS už po dvanáctileté pauze. Do Jižní Ameriky se závěrečný turnaj vrátí po 36 letech, naposledy se v roce 1978 hrálo o titul v Argentině.

V Brazílii vyvolala zpráva o přidělení šampionátu vlnu nadšení, i když podle agentury AP se překvapivě netančilo v ulicích a chyběly i tradiční ohňostroje. Stovky lidí slavily především se státními vlajkami v rukou, fanoušci v Riu rozvinuli obrovské napodobeniny kanárkových dresů s nápisy "MS 2014 je naše" na slavné Cukrové homoli i pod Kristovou sochou na nedalekém vrchu Corcovado. Národní barvy zavlály také na Maracaná, v Sao Paulu zase k nebi zamířily tisíce žlutých a zelených balonků.

Reklama

Související témata: