Hlavní obsah

Účastníci evropského šampionátu budou v přípravách ladit formu

PRAHA

Do startu mistrovství Evropy ve fotbale zbývá 74 dnů, a tak všech šestnáct účastníků turnaje využije poslední reprezentační přestávku této sezóny k sehrávání se a nabírání formy. K přátelským zápasům nastoupí také všichni tři soupeři české reprezentace ve skupině A. Největší konkurent Portugalsko se v repríze finále posledního EURA utká s úřadujícím šampionem Řeckem, Švýcarsko přivítá Němce a Turci pojedou ladit formu do Běloruska.

Článek

Portugalci budou chtít Řecku vrátit porážku 0:1 z finále minulého evropského šampionátu. V médiích se objevuje slovo odplata, to však sami hráči odmítají. "Výraz odplata je příliš agresivní. Budeme se jen snažit ukázat, že jsme ve formě," řekl záložník Atlétika Madrid Simao Sabrosa, který by měl táhnout ofenzivu Portugalců.

Do utkání totiž nezasáhnou dvě největší hvězdy země z Pyrenejského poloostrova. Kvůli zranění na sraz nedorazili tvůrce hry Deco z Barcelony, ale především ofenzivní záložník Manchesteru United Cristiano Ronaldo, který je aktuálně nejlepším evropským kanonýrem. Souboj s Řeckem vynechá také jeho klubový spoluhráč Nani. Brazilského trenéra Portugalska Felipeho Scolariho tak může alespoň těšit fakt, že se po zranění do reprezentace vracejí zkušený útočník Nuno Gomez a stopeři Pepe z Realu Madrid a Ricardo Carvalho z Chelsea.

Německo bude v duelu se Švýcarskem slavit sto let od prvního reprezentačního zápasu, který se konal 5. dubna 1908 právě ve švýcarské Basileji. Velká událost to však bude také pro Švýcary, kteří se chtějí proti Německu vytáhnout a ještě více umocnit fotbalovou horečku, která v zemi před blížícím se mistrovstvím vládne. "Pro naši zemi by byla výhra nad Německem velkým impulzem a určitě by ještě více přispěla k očekávání před mistrovstvím Evropy," řekl trenér švýcarské reprezentace Köbi Kuhn, kterému se po zranění vrací kapitán a největší hvězda týmu Alexander Frei.

V centru zájmu Francie s Anglií

Útočník Dortmundu se v reprezentačním dresu objevil naposledy přesně před rokem, kdy nastoupil v přátelském duelu s Kolumbií. Jako správný kapitán však upozorňuje, že je třeba brát souboj s Němci jako přípravu na šampionát. "Musíme být především připraveni na 7. června. Bude k ničemu, když nyní budeme hrát fantasticky proti Německu, a pak dostaneme čtyři branky od Česka," připomněl Frei zahajovací duel evropského šampionátu, v kterém se Švýcarsko jako pořadatelská země utká s Českou republikou.

V centru mediálního zájmu je však zcela jiný zápas - souboj Francie s Anglií. Ta sice na turnaj přes kvalifikaci neprošla, ovšem její duel s Francií je ostře sledován kvůli návratu bývalého kapitána Davida Beckhama. Pokud se dostane na hřiště, nastoupí ke stému zápasu za Albion, čímž by se definitivně zapsal mezi anglické legendy, jakými byli Peter Shilton, Bobby Moore, Bobby Charlton či Billy Wright.

"Je to velká čest zařadit se po bok takových hvězd jako Moore a Charlton. To jsou hráči, ke kterým jsem vždy obdivně vzhlížel," řekl záložník Los Angeles Galaxy, který se dočkal první nominace pod vedením trenéra Fabia Capella. "Ovšem stejně důležité jako překonání tohoto milníku je pro mě, abych v reprezentaci zůstal," dodal Beckham, který by měl podle předpokladů britských novinářů nastoupit v záloze s Gerrardem, Lampardem a Joem Colem.

Trezeguet se popere o ME

Velký návrat do reprezentace se však odehraje také na francouzské straně. Za zraněné Benzemu, Henryho a Valbuenu byl totiž dodatečně nominován útočník Juventusu Turín David Trezeguet, kterého trenér Raymond Domenech z nominace vynechával od zářijové prohry se Skotskem. Trezeguet dokonce již v minulém týdnu pronesl, že už rezignoval na případnou účast na evropském šampionátu, ovšem nyní bude mít šanci se o nominaci poprat.

Souboj dvou velmocí se uskuteční také ve španělském Elche, kde budou domácí obhajovat místní neporazitelnost proti úřadujícím mistrům světa Italům. Španělům však možná bude chybět největší zbraň - kanonýr Liverpoolu Fernando Torres. Útočník, který v této sezóně za anglický celek nastřílel již 27 branek, si totiž v posledním ligovém duelu s Manchesterem United poranil kotník a jeho start je nejistý.

To Italové přijedou v nejsilnější možné sestavě včetně hráčů Juventusu Turín Vincenza Iaquinty, Maura Camoranesiho a brankáře Gianluigiho Buffona, kteří poslední reprezentační akci vynechali kvůli zdravotním problémům. "Bude to dobrý zahřívací zápas pro oba týmy," řekl Buffon.

Středeční program přípravných zápasů:
17:00
Tel Aviv: Izrael - Chile
Valletta: Malta - Lichtenštejnsko
Tallinn: Estonsko - Kanada
Sofia: Bulharsko - Finsko,
18:00
Kyjev: Ukrajina - Srbsko
Zalaegerszég: Maďarsko - Slovinsko
Tiraspol: Moldavsko - Albánie
Vilnius: Litva - Ázerbájdžán
19:00
Rotterdam: Arménie - Kazachstán
Minsk: Bělorusko - Turecko
19:30
Podgorica: Černá Hora - Norsko
Bukurešť: Rumunsko - Rusko
19:45
Londýn: Švédsko - Brazílie
20:00
Andorra la Vella: Andorra - Lotyšsko
20:15
Lucemburk: Lucembursko - Wales
Zenica: Bosna a Hercegovina - Makedonie
Zlaté Moravce: Slovensko - Island
20:30
Vídeň: Rakousko - Nizozemsko
Krakov: Polsko - USA
20:45
Brusel: Belgie - Maroko
Basilej: Švýcarsko - Německo
Düsseldorf: Portugalsko - Řecko
Belfast: Severní Irsko - Gruzie
21:00
St. Denis: Francie - Anglie
Glasgow: Skotsko - Chorvatsko
22:00
Elche: Španělsko - Itálie

Reklama