Hlavní obsah

Česká fotbalová devatenáctka vyzkoušela při zápase čtyři rozhodčí

LARNAKA

Česká fotbalová devatenáctka si vyzkoušela, jaké to je, když zápas řídí čtyři rozhodčí. Evropská fotbalová federace UEFA totiž při jejich sobotním utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy na Kypru (1:1) testovala dva sudí, kteří měli na starost pokutové území.

Článek

"Čtyři rozhodčí testujeme už na třetím turnaji a doposud to bylo velmi úspěšné," řekl agentuře Reuters Hugh Dallas z komise rozhodčích UEFA.

Dva sudí za každou brankou jsou alternativou za používání videorozhodčího, který by hru podle UEFA zdržoval. "V podstatě zavádíme lidskou kameru. Ale ještě je brzy na detailnější hodnocení, protože stále řešíme, co je pro brankové rozhodčí nejlepší způsob komunikace s hlavním sudím. Je to píšťalka, nebo praporek? V podstatě jsme stále na začátku," dodal.

Zda se brankoví rozhodčí začnou používat ve větším měřítku, bude rozhodovat světová federace FIFA a mezinárodní pravidlová komise IFAB, které musí všechny změny pravidel schválit. UEFA o výsledcích testování brankových sudích bude komisi informovat v únoru.

Reklama