Hlavní obsah

Misi Afrika Ujfaluši vzdal, svým Keňanům však zůstal věrný

PRAHA

Plán to byl hezký. Od Afriky k Africe. Když fotbalová reprezentace začínala letošní kalendářní rok zápasem v Maroku, obránce Tomáš Ujfaluši věřil, že se na černý kontinent vrátí příští rok na mistrovství světa. Situace nároďáku v kvalifikaci je však kritická a on sám se reprezentace vzdal. Nadále však již čtvrtým rokem podporuje chudinský tým dětí z Keni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalista Tomáš Ujfaluši jako patron charitativního projektu

Článek

Fotbal pro rozvoj, tak se jmenuje projekt, jehož mediální tváří je Tomáš Ujfaluši. „Koupil jsem dětem třeba dresy, balony a další potřebné věci. V červenci jsem se měl účastnit turnaje přímo v Keni, ale svou účast asi budu muset odvolat. S Atlétikem Madrid nás čeká kvalifikace Ligy mistrů, a tak musíme začít přípravu o šest dnů dříve, než bylo původně plánováno,“ vysvětluje český internacionál.

Projekt je realizován občanským sdružením INEX-SDA ve spolupráci s keňskou organizací MYSA. „Fotbal je finančně dostupný, jeho prostřednictvím tedy chceme pomáhat lidem ze slabších sociálních skupin,“ říká koordinátor Pavel Žwak. „Fotbal je nástroj pro mobilizaci dětí, aktivizaci pro další stránky života,“ přikyvuje jeho keňský partner Georg Mwangi.

Tomáš Ujfalušifoto: Právo/Milan Malíček

MYSA organizuje děti z keňských slumů. Smíšené týmy chlapců a dívek se jednou za rok vypraví do České republiky. Právě tuto sobotu se zúčastní pražského Dne pro Afriku, turnaj pro veřejnost začne v 11:00 na Františku a od 17:00 bude následovat koncert na Střeleckém ostrově. Keňské děti pak čekají další akce na Bruntálsku, Olomoucku či v Uničově.

Veřejnost může projekt podpořit také materiálně a zapojit se do akce „Boty a míče pro Afriku“. „Sbírka probíhá již měsíc v Praze, Mostě, Bruntále a Olomouci, lidé mohou novou i opotřebovanou výstroj přinést i na Den pro Afriku. Ke slavnostnímu předání dojde začátkem července v Nairobi v rámci exhibičního zápasu Amfory s týmem MYSA,“ dodává koordinátor Žwak.

Tomáš Ujfalušifoto: Právo/Milan Malíček

Reklama

Související témata: