Hlavní obsah

I trenér gólmanů Chelsea pomáhá Čechovi v jeho fotbalové škole

PRAHA

I svého francouzského trenéra z Chelsea si tentokrát Petr Čech na pomoc přibral. Český gólman s ním trénoval v Rennes, teď je Christophe Lollichon jeho koučem v Londýně, v sobotním odpoledni mu proto předhodil na 160 kluků z tuzemska i ciziny. „On sám měl a pořád ještě mívá spoustu brankářských kempů, takže myšlenka Fotbalové školy Petra Čecha se mu hrozně líbila,“ vysvětloval český gólman ve službách londýnské Chelsea, proč za ním jeho francouzský trenér dorazil i na pražský Strahov.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Čech a trenér brankářů Chelsea Christophe Lollichon během prvního tréninku gólmanovy fotbalové školy na Strahově.

Článek

Kluci na něm mohli oči nechat. Ve strahovské menze, kde je sparťanští trenéři za Čechovy asistence a přítomnosti francouzského kouče rozdělovali do skupin podle věku i výkonnosti, na hřištích na ploše Spartakiádního stadiónu ale zrovna tak.

Škola nejen pro brankáře, ale i pro život

Samotný Petr Čech mezi ně přišel. Mr.Perfeckt. Pan dokonalý. A hraje s nimi, radí jim, ukazuje, jak si mají počínat. V bráně i na trávníku, protože Čechova fotbalová škola není určena jen gólmanům.

„Ani v šesti, ba ani v jedenácti letech se ještě nedá určit, zda kluk bude lepší v bráně nebo na place, proto je zbytečné limitovat mou prázdninovou školu brankářským postem. A i kdyby ti kluci za pár měsíců s fotbalem praštili, dozví se tady mnoho zajímavého a užitečného pro život. O stravovacích návycích, o péči o své tělo, o tom, jak profesionální fotbal funguje,“ vykládal Čech svému francouzskému trenérovi Lollichonovi, když ho Strahovem provázel a zasvěcoval ho do programu, který je pro mladé fotbalisty od šesti do patnácti let ve dvou letních turnusech připraven.

Naděje z tuzemska, ale také z USA a Anglie

„Pardon, i fotbalistky, protože i letos se jedna dívka přihlásila,“ opravoval se a s pýchou dodával, že nejen z tuzemska se mladí talenti na Strahov sjíždí.

„Jsou tady i děcka ze Spojených států, Itálie, Německa a Anglie,“ pochlubil se, jaký úspěch čtvrtý ročník jeho prázdninové fotbalové školy má.

I pro mě je to zkušenost, přiznal kouč

„Anglii se nedivím, tam s výchovou brankářů zaspali,“ pokyvoval hlavou Christophe Lollichon. „Jsem rád, že jsem se do Prahy dostal a mohu se podívat, jak se s mladými fotbalisty a brankáři zejména pracuje v Čechách. Moc mě to zajímá, objel jsem takhle Francii, Španělsko, Anglii, abych si udělal obrázek, jak to kde funguje,“ liboval si, že se do Prahy nakonec dostal.

Zatímco hráči Chelsea se musí hlásit novému trenérovi Ancelottimu v pondělí, jemu jako trenérovi hrozilo, že se za La Manche bude muset vrátit dřív. „Nakonec jsme se domluvili, takže mě Petr mohl v pátek i na prohlídku Prahy vzít. Bylo to moc zajímavé, protože on toho opravdu moc ví. O brankářském řemesle, stejně jako o Praze,“ chválil francouzský kouč svého svěřence Petra Čecha a přitom pozoroval a rozdával rady i 160 mladým fotbalistům, kteří se na týden do strahovského fotbalového tábora sjeli.

Byl bych dobrý trenér, chválil sám sebe Čech

„Rok od roku se hlásí a do Prahy přijíždí víc a víc dětí, takže pro mě i pořádající společnost Sport Invest je úspěch projektu a spokojenost účastníků mé fotbalové školy velkou satisfakcí. Chceme, aby si děcka sportovní týden v Praze pořádně užily, protože pro ně se přece celá akce pořádá,“ zářil i Petr Čech, jaký úspěch má čtvrtý ročník jeho fotbalové školy.

„Docela si dovedu představit, že bych se stal trenérem žáků. S dětmi mě pracovat baví, trpělivost vysvětlovat jim věci i několikrát mně rovněž neschází, takže doufám, že bych byl dobrým trenérem,“ chválil  ostatně i sám sebe Petr Čech, jenž s dětmi prožil sobotu a objeví se mezi nimi i před nedělním odletem do Londýna.

Reklama

Související témata: