Hlavní obsah

Policie se začala zajímat i o společnost STES

PRAHA

U prošetřování podivných transakcí a machinací kolem vstupenek na fotbalové EURO 2004 v Portugalsku nezůstalo. Policie se začala zajímat o další kostlivce ukryté ve skříních a tresorech fotbalového svazu a jeho dceřiné společnosti STES, přes níž probíhala většina finančních toků. "Vyžádala si některé písemné materiály, přičemž nám dala lhůtu do 10. srpna. Samozřejmě že jí vyhovíme," řekl pro Sport.cz nový člen představenstva STES Petr Doležal.

Článek

„To je teprve začátek, protože Pandořinou skříňkou je marketinková společnost STES,“ upozorňoval ve středečním rozhovoru pro Sport.cz bývalý místopředseda ČMFS a kritik neprůhledného hospodaření ve svazu Jiří Kubíček poté, co policie v úterý zatkla bývalé funkcionáře ČMFS a společnosti Fotbal Trading Malého, Mokrého a Chválu a začala se zajímat o nesrovnalosti kolem vstupenek prodávaných a rozdávaných na EURO 2004 v Portugalsku. Celkem jde o 31 milionů korun, které se ve fotbalovém účetnictví nevyskytují a údajně zmizely.

UEFA si své peníze dobře hlídá

„Je naprostý nesmysl, že by došlo k zádrhelům v tocích peněz mezi UEFA a naším fotbalovým svazem, jak se snažil pan Mokrý naznačit. Peníze za třicet tisíc vstupenek, které náš svaz na EURO 2004 dostal, si UEFA okamžitě strhla z benefitů vyplácených českému fotbalu za účast na mistrovství  Evropy,“ argumentoval Jiří Kubíček.

Jiří Kubíčekfoto: Sport.cz/Ondřej Lazar Krynek

Policie se proto začala v rámci šetření finančních nesrovnalostí v ČMFS zajímat o dceřinnou marketinkovou společnost STES, přes níž se mohly miliony přelévat.

Policie si vyžádala dokumenty

„Ano, je to tak. Policie si vyžádala dokumenty o hospodaření, přičemž nám dala lhůtu do 10. srpna. My jí samozřejmě vyjdeme vstříc,“ potvrdil nový člen představenstva STES  a člen výkonného výboru ČMFS Petr Doležal pro Sport.cz, ale popřel informace, že by policie dokumenty a anebo snad počítače v sídle STES zabavila. "Znovu jsem si to ověřil, ale nic takového se skutečně nestalo," řekl Doležal.

Podezření o podivných praktikách v hospodaření společnosti STES zaznělo už na červnové valné hromadě, kde byla zvolena nová fotbalová vláda. Místopředseda svazu Miroslav Kříž mluvil dokonce o chlívku, který bude třeba ze všeho nejdřív vymést. Poté ovšem nová strahovská garnitura zmírnila rétoriku.

„Počkáme na výsledky důkladného auditu, který na svazu, stejně jako ve společnosti STES a Fotbal Trading proběhne,“ pravil pragmaticky šéf českého fotbalu Ivan Hašek.

Nejen vyplácené odměny a falšování údajů

Policie se nyní o  některé nesrovnalosti ve financování fotbalového svazu začala zajímat rovněž. Údajně se soustřeďuje na období od roku 2004 až na 2006, na odměny vyplácené některým funkcionářům, jež se neobjevují v účetnictví, na falšování údajů i třeba miliony poletující kolem výstavby Národního fotbalového stadionu.

V převážně míře nejsou informace o finančních nesrovnalostech nikterak nové, neboť v minulosti Jiří Kubíček veřejně upozorňoval na statisícové odměny vyplácené bývalému šéfovi disciplinární komise Alaxandru Károlyimu, které měly dosáhnout 372 tisíc, resp. 650 tisíc korun. Károlyi za to podal v roce 2006 na Kubíčka trestní oznámení, která ovšem policie odložila.

Hospodaření bylo transparentní, tvrdí Vacek

Bývalý předseda představenstva společnosti STES Jaroslav Vacek, který ve firmě působil od jejího založení v roce 1993, se všem podezřením o kostlivcích ve skříních, nevýhodných smlouvách etc. jen usmíval.

Jaroslav Vacekfoto: Sport.cz/Zdeněk Pavlis

„Když se někdo začne o STES zajímat, najde transparentní hospodaření, které jsme dostali z počátečního dluhu šedesáti milionu, s nímž jsme před šestnácti lety začínali, k dnešnímu obratu 220 až 230 miliónů. A co se smluv týče, nevím o jediné, která by byla nevýhodná,“ řekl Jaroslav Vacek pro Sport.cz. ještě než odletěl do ciziny.

Teď je společnost STES, která obchodovala s marketinkovými a televizními právy českého fotbalu a zabezpečovala i reprezentaci, předmětem auditu i zájmu policie.

Reklama