Hlavní obsah

Španělé chtějí otestovat branku, která má omezit počet zranění

MADRID

Střet s tyčemi fotbalové branky by možná už nemusel být strašákem, kterého se podvědomě bojí velká část hráčů na celém světě. Španělský fotbalový svaz totiž v pondělí představil svůj vlastní prototyp branky, jejíž tyče jsou potaženy kaučukem a polyuretanem a neměly by při nárazu ohrožovat zdraví hráčů, zatímco míče by se o ně měly odrážet podobně jako dosud.

Článek

Ten nepříjemný pocit z hrozícího střetu zná asi každý, kdo někdy na velkém fotbalovém hřišti dojel skluzem těsně vedle tyče. Své o něm vědí i brankáři, kteří tu a tam při zákroku doplachtí až k tyči. Masivní trubky, která bývají z lakovaného železa či tvrdého kompozitu, mají na svědomí řadu zranění, převážně tržné rány a otřesy mozků, ale i zlomeniny či vážná poškození kloubů.

Jako první se rozhodl se zraněními skoncovat španělský svaz. Podle agentury SID si u specializované firmy zadal vývoj branky a po třech letech dostal její prototyp, který chce údajně otestovat 9. září při zápase kvalifikace mistrovství světa proti Estonsku. Bližší podrobnosti ale zatím svaz nezveřejnil.

Reklama

Související témata: