Hlavní obsah

UEFA: Klubům, které budou přeplácet Manchester City, hrozí kolaps

LONDÝN

Přestupové částky, které platí bohaté kluby za nové hráče, stejně jako vysoké platy přicházejících hvězd znepokojují zástupce evropské unie UEFA. Anglickým týmům, které se budou pokoušet konkurovat rozhazujícímu Manchesteru City, hrozí podle dnešního vyjádření generálního sekretáře UEFA Davida Taylora finanční kolaps.

Článek

Manchester City od vstupu kapitálu arabských šejků zdvojnásobil svůj rozpočet na platy hráčů. Ten se po letních nákupech Emmanuela Adebayora, Carlose Téveze, Garetha Barryho, Roqueho Santa Cruze a Kola Tourého vyšplhal až na více než 100 miliónů liber (přes tři miliardy korun). Náklady na přestupy nově příchozích dosáhly dokonce 300 miliónů liber.

"Řekl bych, že v téhle finanční situaci je to překvapující, destabilizuje to situaci na trhu. Samozřejmě že se tím také zvyšují ceny hráčů, což není v těchto těžkých časech právě nejlepší," prohlásil v úterý pro BBC Taylor.

Taylor připomíná osud Leedsu

"Viděli jsme, co se stalo významným klubům, například Leedsu. Do vážných problémů se dostali kvůli předlužení," připomněl Taylor tradiční anglický klub, který platil za fotbalisty velké peníze, aby se vyrovnal špičce první ligy. V roce 2004 ale finančně zkolaboval a nyní působí ve třetí nejvyšší soutěži.

"Cena řady anglických klubů výrazně poklesla," varoval Taylor. Například za Newcastle zaplatil anglický byznysmen Mike Ashley před dvěma lety 134 miliónů liber, dalších 110 milionů vložil do snížení klubového dluhu. Přesto nyní po sestupu hledá marně kupce, i když žádá "pouhých" 100 miliónů liber.

Už dříve kritizoval finanční politiku některých klubů prezident UEFA Michel Platini. Ten nazval kluby žijící z půjček "podobně jako Manchcester United, Liverpool a Chelsea", za "finančně dopující".

Reklama

Související témata: