Hlavní obsah

Švýcaři se bojí, aby jim úspěch na MS sedmnáctek neodvedl hráče

CURYCH

Představitelé švýcarského fotbalového svazu se radují z nečekaného triumfu reprezentace na mistrovství světa do 17 let, úspěch jim však přidělal i vrásky na čele. Obávají se totiž, aby se jim úspěšný výběr nerozpadl, jelikož hned 12 hráčů má dvojí občanství a stále ještě mohou nastoupit za jinou zemi.

Článek

Švýcarská sedmnáctka hned při své premiérové účasti na světovém šampionátu získala zlatou medaili, když ani jednou neprohrála a v nedělním finále porazila pořadatelskou Nigérii 1:0. O mistry světa se okamžitě začali zajímat skauti předních evropských klubů a prezident svazu Hans-Rudolf Merz se obává, že také trenéři jiných reprezentací, kteří by chtěli přetáhnout mladé Švýcary do svých výběrů.

Více než polovina úspěšného týmu totiž má dva pasy. Andre Goncalves má i portugalský pas, Ricardo Rodriguez chilský, Kofi Nimeley ghanský, Joel Kiassumbua konžský, Igor Mijatovic srbský, Frederic Veseli kosovský, Sead Hajrovic a Haris Seferovic bosenský, Maik Nakic chorvatský, Pajtim Kasami makedonský, Nassim Ben Khalifa tuniský a Granit Xhaka albánský.

Vedení svazu se tak chce spolu s trenérem seniorského týmu Ottmarem Hitzfeldem zaměřit na rozhovory s hráči a přesvědčit je, aby zachovali přízeň švýcarské reprezentaci. Podle pravidel FIFA může fotbalista změnit reprezentaci, dokud poprvé nenastoupí za seniorský národní tým.

Švýcarsko takto v minulosti přišlo například o záložníka Ivana Rakitiče a útočníka Mladena Petriče. Ti fotbalově vyrostli pod Alpami, reprezentují však zemi svého původu Chorvatsko.

Reklama

Související témata: