Hlavní obsah

VIDEO: Brankář Čech po vzoru Šenkeříka vyučuje fotbalový svět

PRAHA

Před časem udivoval fotbalové fanoušky famózní kličkou na stránkách fotbalové asociace UEFA slávistický útočník Zdeněk Šenkeřík, nyní na tom samém místě odkrývá něco ze svého tajemství i gólman londýnské Chelsea Petr Čech. Česká reprezentační jednička radí, jak by měl brankář trénovat, aby dosáhl lepších výkonů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace (ilustrační foto)

Článek

V únoru letošního roku bylo možné na serveru uefa.com shlédnout video, jak forvard sešívaných Zdeněk Šenkeřík efektní kličkou přechází přes obránce bukurešťské Steauy Vasilica Cristocea. „Takových kliček mám v záloze asi tři. Konkrétně tuto jsem poprvé zkusil už někdy v dorostu,“ okomentoval tehdy pro Sport.cz Šenkeřík svůj trik.

Tentokrát mají fotbaloví fanoušci na stejném místě možnost sledovat českou reprezentační brankářskou jedničku Petra Čecha. Gólman londýnské Chelsea zde například vysvětluje, jak je dobré vylepšit si postřeh a rychlost.

„Práce brankáře spočívá v tom, aby zabránil soupeři skórovat,“ říká na úvod svého klipu Čech. „Někteří tvrdí, že jde o nejdůležitější post na hřišti,“ pokračuje slavný gólman, když dodává, že za úspěchem stojí spousta práce. Potom přichází se třemi tipy, jak se gólman může ve svých dovednostech zdokonalit.

Při první radě vyzdvihuje sedmadvacetiletý brankář význam dobrých reflexů, které gólman na vrcholové úrovni musí trénovat. Čech tak činí při cviku, kdy stojí na brankové čáře zády ke střelci a na povel před střelou se otočí. „Zlepšuje vám to reakci, vaši připravenost a rychlost,“ vysvětluje Čech. Ve zbylé části klipu pak klade důraz na bdělost a výhozy míčů.

Reklama

Související témata: