Hlavní obsah

Sparťan Novotný: Slávisté vyhrávali na Silvestra, my v klíčových zápasech

PRAHA

Čtyřiadvacáté silvestrovské derby internacionálů pražských „S“ vítěze nepřineslo. Ač slávisté v předchozích kláních již šestnáctkrát slavili výhru, ve čtvrtek museli vzít zavděk nerozhodným výsledkem 4:4, i když ve čtvrtečním zápase v Edenu vedli již o tři branky. „Bylo příjemné vidět staré známé a během svátků si i trochu zaběhat,“ řekl Sport.cz po utkání sparťanský bek Jiří Novotný.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zleva Boris Kočí a Jiří Novotný ze Sparty a Pavel Kuka a Gustav Ondrejčík ze Slavie ve 24. ročníku derby pražských "S" fotbalových internacionálů

Článek

Na umělé trávě skončil poločas mezi pražskými rivaly nerozhodně 1:1. Ve druhé půli slávisté třemi rychlými góly soupeři z Letné výrazně odskočili, dvě branky Zdeňka Svobody a jeden úspěšný zásah Josefa Němce však znamenaly, že v pořadí čtyřiadvacáté silvestrovské derby internacionálů vítěze mít nebude.

„Pro mě bylo příjemné, že jsme se po delší době s kamarády zase potkali. Samozřejmě, že jsme chtěli vyhrát, ale v těchto zápasech o to zas až tak nejde,“ prozradila ikona letenského celku Novotný. „Že mají slávisté v těchto silvestrovských zápasech daleko více výher na své straně? My jsme vyhrávali vždy klíčové zápasy, tedy ty ligové,“ vysvětlil devětatřicetiletý zadák, proč sešívaní v silvestrovských duelech vyhráli už šestnáctkrát, zatímco sparťané jen čtyřikrát.

Poprvé atmosféru utkání internacionálů prožil v dresu domácích Vladimír Šmicer, jenž ještě donedávna působil aktivně v týmu vedeném koučem slávistického A mužstva Karlem Jarolímem. „Vím, že věk se zastavit nedá. Nemůžu říct, že bych se cítil už nějak starý. Sám jsem ale viděl, že po tolika zraněních profesionální zápasy hrát nemohu,“ řekl pro Sport.cz současný manažer české reprezentace.

Šmicer si derby užil

„Derby jsem si užil, mohli jsme i vyhrát, ale sparťané třemi rychlými góly nakonec vyrovnali. Myslím si, že se zápas divákům musel líbit,“ poznamenal Šmicer, jenž stejně jako ostatní účastníci posledního fotbalového utkání roku nemohl nepomyslet na nedávno zesnulého legendárního slávistu Františka Veselého. „Samozřejmě jsme na Františka mysleli. Když jsem sledoval utkání hráčů nad padesát let, věděl jsem, že by stejně jako loni patřil mezi ty nejlepší,“ poslal do nebe Veselému kompliment Šmicer.

Další z útočníků slávistů Luděk Zelenka se na rozdíl od Šmicera už v jednom silvestrovském derby objevil. „Já jsem byl tentokrát rád, že si ve dnech plných oslav můžu trochu protáhnout tělo. Třiadvacátého se mi totiž narodil už čtvrtý potomek, a tak neustále slavím,“ poznamenal Zelenka.

Reklama

Související témata: