Hlavní obsah

VIDEO: Drogami, góly i škorpiónem. Tím vším se proslavil končící brankář Higuita

PRAHA

Svým originálním stylem udivoval fotbalové fanoušky a obzvlášť ty kolumbijské chvílemi přiváděl k šílenství. To když nejednou proměnil standardní situaci, nebo naopak odvážným výpadem do hřiště pomohl soupeři ke skórování. Takový byl brankář René Higuita, jenž se o nadcházejícím víkendu chystá rozloučit s fotbalovou kariérou.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Na fotbalovém trávníku dnes již třiačtyřicetiletý Higuita poutal pozornost nejen svou hustou kšticí a pestrobarevnými dresy, ale také častým zapojováním se do hry. Někdy úspěšným, jindy neúspěšným.

Slavný jihoamerický gólman, jenž se naposledy v mistrovském zápase objevil v dresu kolumbijského Deportiva Pereira, se po dlouhých dvou dekádách aktivní kariéry rozhodl definitivně skončit.

Stane se tak v neděli, kdy se má Higuita zapojit do utkání výběru Kolumbie proti týmu složeného z hráčů kolumbijského klubu Atletico Nacional z devadesátých let. Při ceremoniálu by neměli chybět ani kolumbijský prezident Alvaro Uribe, Diego Maradona, či Brazilci Ronaldo a Ronaldinho.

Při vzpomínce na slavná léta brankáře Higuity si fotbalový fanoušek jistě vzpomene na mistrovství světa 1990, kdy se jen 175 centimetrů vysoký gólman dostal s míčem daleko od své branky, kde jej získal Kamerunec Roger Milla a gólem pomohl vyřadit Kolumbii z osmifinále.

Škorpión ve Wembley

Nesmazatelně se do dějin fotbalu zapsal Higuita i v přátelském utkání ve Wembley proti domácí Anglii v roce 1995, kdy letící míč namísto klasického chycení do náruče vyrazil při výskoky patami přes hlavu. Od té doby nese tento zákrok označení „škorpión“.

Nejen fotbalem se však postaral Higuita o velký rozruch. V roce 1993 byl dokonce uvězněn pro podezření z kontaktu s mafií, neboť měl být zapleten do únosu. Ani kokainové aféry se mu nevyhnuly.

Během dlouholeté kariéry působil Higuita ve dvanácti různých klubech. V Evropě dostal šanci ve španělském Valladolidu, kde se však výrazněji neprosadil. Gólman s přezdívkou „El Loco“ odehrál za kolumbijskou reprezentaci 68 zápasů, v nichž vstřelil osm branek, a svým netradičním stylem se stal námětem i pro počítačové hry.

Reklama

Související témata: