Hlavní obsah

VIDEO: Bomba, zářil dojatý Šmicer, když v Edenu předal žezlo synovi

Benefice mu vehnala slzy do očí. Aby ne, když se s Vladimírem Šmicrem přišlo do Edenu rozloučit patnáct tisíc fanoušků a ve chvíli, kdy ho na závěr střídal šestiletý syn Jiřík, byl naměkko téměř každý... „Bomba, jsem nadšený a dojatý. Lépe jsem si své loučení ani nemohl představit,“ děkovala spoluhráčům i divákům ikona fotbalové Slavie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šmicer prochází špalírem gratulantů.

Článek

V derby na rozloučenou remizovala vaše Slavia se Spartou 6:6. Jak jste si dojemný zápas užil?

Lépe jsem si své loučení ani nemohl představit. Divákům za to patří velký dík. Prostě bomba! Když jsme v únoru začali uvažovat, že takový zápas uspořádáme, moc se mi do toho nechtělo. Bál jsem se, že se tady budeme na prázdném stadiónu bát... Utkání však předčilo všechna moje očekávání. Jsem nadšený a opravdu dojatý.

Atmosféra byla parádní.

Však jsme se divákům chtěli krásnými akcemi i góly odvděčit. Třeba střely zdálky Pavla Nedvěda či Patrika Bergra... Kluci zase ukázali, proč byl český fotbal patnáct let tam, kde byl. Nehráli jsme na půl plynu, jen mému synovi jsme zrežírovali poslední gól.

Syn vás vystřídal poté, co jste prošel špalírem všech aktérů benefice. Jak vám bylo?

Musel jsem se moc a moc držet... Tuhle část scénáře jsem neznal a netušil, že mi kluci udělají špalír. To mě hodně dojalo. Je pro mě čest, že u toho byli zrovna tihle hráči, kteří toho v minulých letech tolik dokázali. Musím jim poděkovat - a samozřejmě také skvělým divákům.

Šestiletý Jirka měl velký zážitek.

Když mě střídal, byla v tom i malá symbolika, i když nevím, jestli si někdy ve Slavii zahraje. Bylo by to hezké, ale pro mě je hlavní, že ho fotbal baví.

Neměl strach nastoupit před tolika lidmi?

Nechtělo se mu a já se trochu bál, jak to zvládne. Když jsme spolu byli na náboru Slavie a sledovala ho spousta lidí, tak se tam rozbrečel a museli jsme jet domů. Teď už je přece jen starší, zvládl to skvěle.

Někteří aktéři benefice by ještě klidně zvládli ligu. Kouč Cipro by si po zpackané sezoně Slavie do áčka určitě pár posil vybral...

Na poločas bychom si troufli, víc asi ne. Slavia měla těžkou sezonu, věřím však, že se dá přes léto zase dohromady.

Výkony některých hráčů byly opravdu pozoruhodné.

Třeba Pavel Nedvěd mě nezklamal. Věděl jsem předem, že si na hřišti zase uběhne ten svůj maraton. Karel Poborský také běhal kolem lajny jako zajíc. Prakticky všichni jsou v dobré kondici.

Nemáte obavy, že podobnou atmosféru už Eden dlouho nezažije? Někteří fanoušci Slavie vyhrožují, že až se sem od příští sezony nastěhuje i Bohemka, oni už na fotbal chodit nebudou...

Věřím, že se to nestane. Vždyť moc jiných řešení pro obě strany nebylo. Eden je slávistický stadion, to je hlavní. Snad budou fanoušci tolerantní a zůstanou klubu věrní v časech dobrých i zlých. A užijí si fotbalu jako při mém loučení.

Reklama

Související témata: