Hlavní obsah

Trenéra "Slonů" Erikssona zase přepadla noční můra

PORT ELIZABETH

Trenér fotbalistů Pobřeží slonoviny Sven Göran Eriksson má před úterním zápasem na MS plnou hlavu starostí. Nejenže kapitán Didier Drogba zřejmě nebude po zlomenině ruky ještě připraven nastoupit, švédský kouč navíc bude čelit své noční můře. Právě s Portugalskem totiž vypadl hned dvakrát ve čtvrtfinále velkého turnaje, když ještě vedl Anglii.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Kouč Sven Goran Eriksson.

Článek

Drogba si zlomil ruku v přípravném utkání na začátku června proti Japonsku. Následně podstoupil operaci a jen osm dní poté se poprvé objevil na tréninku se speciální dlahou. Další trénink však již kanonýr Chelsea nedokončil a vše nasvědčuje tomu, že ještě není připraven nastoupit.

"Nemohu říci, zda Drogba nastoupí. Rozhodneme se až těsně před zápasem," uvedl Eriksson. Zatím vše vypadá spíše tak, že Drogba bude připraven na lavičce a do hry nastoupí případně až v závěru, pokud by to průběh utkání vyžadoval.

Drogbův zástupce na postu kapitána Kolo Touré však věří, že tým má dostatek kvalitních hráčů, kteří dokážou autora 37 soutěžních branek z uplynulé sezóny nahradit.

"I bez Didiera máme v týmu dostatek útočníků světové úrovně, jako jsou Salomon Kalou nebo Seydou Doumbia. Fotbal je ale především týmový sport. Je proto třeba, abychom předvedli týmový výkon," míní stoper Manchesteru City. "Dříve jsme často mysleli každý sám na sebe, trenér Eriksson nás ale naučil, co je to hrát týmově," dodal Touré.

Eriksson zná sílu Portugalců na vlastní kůži. Na minulém mistrovství s nimi na lavičce Anglie vypadl ve čtvrtfinále na pokutové kopy, když zápas skončil 0:0. O dva roky dříve na mistrovství Evropy byla situace téměř totožná, jen s tím rozdílem, že se hrálo 2:2.

"Z minulosti jsem se poučil. Mám nyní více zkušeností jak se vypořádat na tak velké akci s tlakem. Hrát hned první zápas s Portugalskem je těžký los, ale nezbývá nám než se s tím poprat. Mám tu skvělý tým, ve který věřím," prohlásil Eriksson.

Ten se rozhodl zlepšit defenzivu týmu zařazením záložníka Didiera Zokory na post stopera vedle Tourého. "Pro nás to ale není nové. Už jsme spolu vzadu hráli zamlada. On mi říkal Cannavaro a já jemu Nesta," prozradil Touré.

Zatímco Pobřeží slonoviny řeší problém se zraněným Drogbou, Portugalci zase budou postrádat záložníka Manchesteru United Naniho, který kvůli zranění ramena přijde asi o celý turnaj. K dispozici by ale již měl být klíčový muž pro defenzivu Pepe. Trenér Carlos Queiroz ho však zřejmě zatím posadí jen na lavičku.

Portugalci se opět budou spoléhat na kapitána Cristiana Ronalda. Tomu se však v posledním roce v národním dresu tolik nedařilo, na gól dokonce čeká již 685 minut. "Věřím, že to přijde. V přípravě jsem dřel, proto zůstávám v klidu," řekl Ronaldo.

Pro oba týmy půjde zřejmě o klíčové utkání základní části. Vítěz zápasu by měl velmi blízko postup ze skupiny "smrti", v níž jsou ještě pětinásobní mistři světa Brazilci a reprezentace KLDR. Naopak poražený by musel uspět proti Brazilcům.

Úterní zápas na stadiónu Nelsona Mandely v Port Elizabeth začne v 16:00, řídit jej bude uruguayský sudí Jorge Larrionda. Přímý přenos vysílá ČT4.

Reklama

Související témata: