Hlavní obsah

Dva funkcionáři FIFA mají kvůli korupci zastavenou činnost

CURYCH

Členové výkonného výboru FIFA Amos Adamu a Reynald Temarii mají zastavenou činnost kvůli korupci, Nigerijec Adamu na tři roky a Tahiťan Temarii na rok. Oba za účast v aféře kolem volby pořadatele mistrovství světa v letech 2018 a 2022 musejí navíc zaplatit pokutu. Adamu 10 tisíc švýcarských franků (asi 183 tisíc korun), Tahiťan polovinu.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Africký funkcionář Adamu a prezident Oceánské fotbalové konfederace Temarii byli natočeni maskovanými novináři britského deníku Sunday Times, jak jsou ochotni prodat své hlasy za peníze. Ty měly putovat na výstavbu stadionů s umělým povrchem v Nigérii a sportovní akademii v novozélandském Aucklandu.

Adamu dostal trest za souhlas s braním úplatků. Temarii byl potrestán za porušení regulí FIFA v oblasti loajality a diskrétnosti, v souvislosti s obviněním z korupce byl očištěn. Nad tímto rozporem se pozastavila jeho právní zástupkyně Geraldine Lesieurová. "Máme problém, abychom tomuto verdiktu porozuměli," řekla agentuře AP.

Oba potrestaní funkcionáři se mohou odvolat, ale je jisté že 2. prosince bude o pořadatelích MS 2018 a 2022 rozhodovat jen zbylých 22 členů výkonného výboru. O šampionát za osm let se uchází Anglie, Rusko a společné kandidatury Španělska s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem. Na rok 2022 jsou přihlášeny USA, Japonsko, Korea, Katar a Austrálie.

Vedle Adamua s Temariim byli potrestáni čtyři bývalí členové výkonného výboru FIFA celkem na dvanáct let. Prý řekli novinářům, jakým způsobem nabízet úplatky funkcionářům FIFA a kolik mají být ochotni zaplatit.

Zatímco činovníci byli potrestáni, další obvinění deníku Sunday Times o dohodě mezi Katarem a Španělskem s Portugalskem související s touto volbou se neprokázalo. "Nenašli jsme uspokojivé důkazy pro to, že došlo k dohodě," uvedl na tiskové konferenci generální sekretář FIFA Jerome Valcke.

Reklama