Hlavní obsah

VIDEO: Volba MS 2018 byl švindl! Rusové znali dopředu výsledek, křičí zdrcená Anglie

PRAHA

Vlna negativních emocí zasáhla Anglii po neúspěšné kandidatuře na organizaci fotbalového mistrovství světa v roce 2018. Ostrovní média hovoří o katastrofě a obviňují členy výkonného výboru z toho, že hlasovali jinak, než původně slíbili. Celá volba prý byla jeden velký švindl, protože Rusové věděli o svém triumfu ještě před tím, než prezident FIFA Sepp Blatter otevřel vítěznou obálku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ticho jako v hrobě bylo mezi členy anglické delegace po vyhlášení vítěze volby pořadatele MS 2018. Uprostřed zaražený David Beckham.

Článek

Je to švindl! křičí páteční titulek bulvárního deníku The Sun a reportéři listu v článku z Curychu, kde FIFA ve svém sídle pořadatele MS v roce 2018 a 2022 volila, tvrdí, že ruská delegace věděla o svém úspěchu již 24 hodin před vyhlášením samotné volby. Šéf ruské mise a bývalý diplomat ve Washingtonu Alexej Sorokin to prý již ve středu řekl lidem z anglického týmu. A jeho slova se ve čtvrtek naplnila.

„Sorokin jednoduše věděl, že má Rusko dostatečný počet hlasů. A řekl to Angličanům,“ cituje Sun svůj zdroj blízký volebnímu procesu. I z toho důvodu prý ruský premiér Vladimir Putin dorazil až na vyhlášení, protože jeho dřívější přítomnost již nebyla nutná.

Ruský premiér Vladimir Putin (vlevo) potřásá pravicí prezidenta FIFA Seppa Blattera poté, co Rusko získalo MS 2018.foto: ČTK/AP/Alexej Nikolskij

Angličané investovali do kandidatury 3 milióny liber (88,5 miliónu korun) a honosili se nejlépe připraveným projektem, prezentací i ekonomickým zhodnocením šampionátu. Delegáti na to však ve finále neslyšeli a Anglie vypadla s pouhými dvěma hlasy hned v prvním kole volby.

„Přitom jsme mysleli, že minimálně šest hlasů máme jistých. Spíš sedm nebo osm,“ zoufal šéf anglické delegace Andy Anson nad dvěma obdrženými lístky – jeden navíc přišel od anglického člena výkonného výboru FIFA Geoffa Thompsona. Anglii při volbě nepomohla ani osobní přítomnost premiéra Jamese Camerona, prince Williama, starosty Londýna Borise Johnsona či fotbalové megastar Davida Beckhama.

„Nemohu uvěřit, co se stalo. Hlasy, které jsme měli slíbené, nepřišly. Podrazili nás. Lhali nám,“ hořekoval Anson. „FIFA v téhle podobě nemůže dál existovat,“ nebral si servítky nad zákulisními praktikami starosta Johnson.

Pořadatele MS nakonec vybíralo 22 členů výkonného výboru FIFA, delegáti z Nigérie a Tahiti byli z hlasování vyloučeni poté, co je reportéři deníku Sunday Times usvědčili z ochoty hlasovat za úplatek. A Angličané nyní deníku dávají za vinu to, že se mínění členů výkonného výboru obrátilo proti jejich zemi. Albion totiž i přes slova o nejlepším projektu, prezentaci a ekonomických vyhlídkách MS vypadl už v prvním kole volby. Ve druhém kole pak Rusové zvítězili jasnou většinou třinácti hlasů na úkor společných kandidátek Španělska s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem.

Podobné zklamání panuje i ve Spojených státech amerických, které při volbě pořadatele MS 2022 prohrály až ve 4. kole s Katarem.

Reklama

Související témata: