Hlavní obsah

Prezident Bayernu Mnichov Hoeness: Blatter a spol. ničí pověst fotbalu

BERLÍN

Prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness tvrdě zkritizoval Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA a jejího prezidenta Seppa Blattera. Bývalému slavnému hráči se nelíbí, že přidělili pořadatelství mistrovství světa v letech 2018 a 2022 Rusku s Katarem a označil volbu za skandál.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

"Ničí pověst fotbalu," řekl Hoeness v rozhovoru pro deník Bild. "Poměry ve FIFA jsou skandální. Je naprosto jasné, že dnes můžete mistrovství získat pouze v případě, když uplácíte pod stolem," dodal.

Mistr světa a Evropy Hoeness je přesvědčen, že ve vedení FIFA musí dojít k zásadním změnám. "Je na čase, aby se pan Blatter a další zodpovědní lidé zamysleli, jestli můžeme takhle pokračovat," uvedl. "O pročištění by se měly zasadit silné svazy jako Německo, Anglie, Španělsko a Francie. Musí říct: 'Dost, už nám došla trpělivost'," prohlásil.

Katar při volbě pořadatele mistrovství světa 2022 porazil Austrálii, Japonsko, USA a Koreu. Rusko dostalo přednost před Anglií a společnými kandidaturami Španělska s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem. Volbu provázely spekulace o korupci ve výkonném výboru FIFA, který o pořadatelích rozhodoval. Dvěma jeho členům byla za účast v aféře kolem ovlivňování výsledků hlasování zastavena činnost.

Reklama

Související témata: