Hlavní obsah

Šéf pořadatelů MS 2010 neuspěl ve volbách do exekutivy FIFA

CHARTÚM

Předseda organizačního výboru fotbalového mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice Danny Jordaan se nedostal do výkonného výboru FIFA. Ve volbách africké konfederace CAF o obsazení dvou míst skončil s deseti hlasy až čtvrtý, uspěli kandidáti z Alžírska a Pobřeží slonoviny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Jordaan tak zatím nenaváže na funkcionářskou dráhu svých předchůdců Michela Platiniho a Franze Beckenbauera. Ti se po úspěšné organizaci MS 1998 ve Francii respektive 2006 v Německu do výkonného výboru FIFA dostali.

Alžířan Mohamed Ravrava, jeden z vítězných uchazečů, nahradí v příštích čtyřech letech v exekutivě FIFA Nigerijce Amose Adamua. Ten dostal tříletý trest zákazu činnosti ve fotbale za účast v korupční aféře před volbou pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022.

Jordaan přitom dokázal i přes pochybnosti kritiků uspořádat v JAR úspěšný šampionát, který FIFA pomohl i ekonomicky. Na zasedání CAF v Chartúmu to ocenil šéf světového fotbalu Sepp Blatter, jenž prohlásil, že finanční výsledky loňského mistrovství světa byly ještě lepší než v případě MS 2006 v Německu.

Finanční rezervy FIFA se podle Blattera díky loňskému šampionátu zvýšily na 1,2 miliardy dolarů (asi 21,5 miliardy korun).

Reklama