Hlavní obsah

Po tragédii v Egyptě bylo odvoláno vedení fotbalového svazu

KÁHIRA/LIBREVILLE

V důsledku středečního masakru na fotbalovém stadionu v Egyptě rozpustil premiér země Kamál Ganzúrí kompletní vedení domácího svazu. Odvolání šéfa a všech členů výkonného výboru oznámil na mimořádném zasedání parlamentu den po krvavých násilnostech, při kterých zemřelo nejméně 74 lidí.

Foto: Reuters

Fanoušci v Port Saídu vtrhli na hřiště

Článek

K tragédii došlo v severoegyptském přístavu Port Saídu, kde napadli fandové domácího klubu Al Masrí hostující káhirský tým Al Ahlí, přestože vyhráli 3:1. Rozlícený dav vtrhl na trávník a zaútočil na své protějšky. Při největší katastrofě v dějinách egyptského fotbalu zemřely desítky lidí, podle zdravotníků převážně na zranění hlavy nebo se udusili či byli ušlapáni v tlačenici.

Množí se spekulace, že násilnosti byly vyprovokovány úmyslně, útok předem plánovaný a nemusel mít čistě sportovní podtext. Podle svědků byla na stadionu slabší bezpečnostní opatření než obvykle. Fanoušci káhirského klubu Al Ahlí se účastnili střetů s policií při protestech proti bývalému režimu prezidenta Husního Mubaraka a sílí podezření, že policie měla zájem na podobném scénáři.

"Tohle není fotbal. To je válka. Lidé tu před námi umírají. Nikdo nic nedělá, není tu ochranka ani ambulance. Je to děsivé. Dnešek nebude nikdy zapomenut," líčil bývalý reprezentant a hráč Al Ahlí Mohammed Abútrika, který kritizoval bezpečnostní složky, že na stadionu vůbec nezasáhly.

Abútrika: Už nebudu hrát fotbal

"Je lidský život tak bezcenný?" prohlásil trojnásobný africký šampion s tím, že se spoluhráči z Al Ahlí Imádem Motiábem a Muhammadem Barakatem ukončil kariéru. "Už nikdy nebudu hrát fotbal," uvedl Abútrika.

Motiáb řekl, že se k hraní vrátí, pouze pokud se "zesnulí lidé dočkají odplaty". Podobně reagoval také portugalský trenér Al Ahlí Manuel José, který požádal vedení klubu o ukončení smlouvy, aby se mohl vrátit domů.

Fanoušci Al Masrí údajně přišli na stadion s noži, kameny či lahvemi. S přibývajícím počtem zraněných, který se vyšplhal na tisícovku, nemocnice v celé oblasti Suezského průplavu vyhlásily pohotovost a vítaly pomoc od dobrovolných dárců krve. Policie podle posledních zpráv zatkla na padesát lidí. Demisi už podali guvernér stejnojmenné provincie a šéf regionální policie.

Na probíhajícím mistrovství Afriky v Gabonu i Rovníkové Guineji se bude o víkendu držet minuta ticha za oběti. Klid k uctění památky zavládne na všech čtyřech stadionech před čtvrtfinálovými zápasy.

"Celý africký fotbal truchlí," prohlásil předseda africké konfederace Kamerunec Issa Hayatou. Egyptský svaz hned po incidentu odvolal veškeré zápasy první ligy, dnes byl v zemi vyhlášen třídenní státní smutek.

Vedení svazu ještě před jeho rozpuštěním kontaktoval prezident FIFA Sepp Blatter, který incident označil za černý den pro fotbal. "Musíme zajistit, aby se něco podobného v budoucnu neopakovalo. Fotbal má v sobě dobro a nesmíme dovolit, aby ho zneužívali ti, kteří mají špatné úmysly," prohlásil.

Reklama

Související témata: