Hlavní obsah

Bývalý stoper Plzně o pádu tribuny s fanoušky: Byl to šok, zaplaťpánbůh, že se nikomu nic nestalo!

Praha

Tohle už nechce nikdy zažít. Fotbalový obránce Tomáš Hájek byl přímým aktérem nedělní události, která jen díky obrovskému štěstí neskončila tragicky. Při společné oslavě s fanoušky bezprostředně po vítězném duelu nizozemské ligy v Nijmegenu (1:0) z deseti metrů sledoval, jak se pod příznivci propadla tribuna. V rozhovoru pro Sport.cz popisuje nejen tuto nehodu, ale i divoký odjezd ze stadionu.

Pod fanoušky Vitesse Arnhem se při závěrečné děkovačce zřítila část tribuny.

Článek

Co se ve vás odehrávalo, když jste viděl, jak se tribuna propadá?

Byl to šok. Bylo po zápase, emoce pracovaly, vyhráli jsme derby. V první chvíli jsem si říkal: Opravdu tribuna spadla? Stál jsem s klukama na hřišti s otevřenou pusou. Nevěděl jsem, co si mám myslet.

Měli jste tendenci běžet fanouškům na pomoc?

Jednak mezi hřištěm a tribunou je bariéra, navíc tam je zhruba pětimetrová prohlubeň, kde jsou stánky s občerstvením. Byli bychom blázni, kdybychom tam běželi. Nikdo nemohl vědět, co může tribuna udělat dál. Naštěstí se pád nerozšířil do sektorů, kde seděly rodiny s dětmi. Zaplaťpánbůh, že se nikomu nic nestalo. Díky kontejneru, který pád tribuny zbrzdil. Byl plný koleček od vozíků a věcí na ošetřování trávníku. Je na odpis, ale udržel tribunu. Kdyby zbytek lidí napadal na ostatní, mohlo dojít k neštěstí.

Foto: Archiv Tomáše Hájka

Obránce Vitesse Arnhem Tomáš Hájek.

Jak si nehodu vysvětlujete? Jedná se přece o klasickou betonovou tribunu.

Nechápu, jak se to stalo, vždyť ten beton má šířku čtyřicet centimetrů. Teď je na nizozemské asociaci, jak zareaguje. Tohle se může přihodit kdekoli. V Alkmaaru přede dvěma lety spadla celá střecha tribuny, naštěstí v noci, kdy na stadionu nikdo nebyl. Měli by zkontrolovat statiku všech stadionů.

Fanoušci ale i po incidentu pokračovali v křepčení.

Vyšli na vyšší bod tribuny, začali skákat dál. Třívteřinový šok strávili rychle, pokračovali v oslavách. Ale tohle byl jen začátek.

Prosím?

Zápas skončil v půl páté, ze stadionu jsme odjížděli až před půl osmou. Byli jsme zavření uvnitř, stejně i domácí tým. Venku se odehrávala divočina mezi fanoušky obou klubů. Mlátili se, rozbili policejní auta. Když jsme opouštěli stadion, vypadalo, že situace je klidná. Pak se ale vynořili fanoušci Nijmegenu, házeli po autobusu klacky.

Jsou zápasy Arnhemu s Nijmegenem takto vyhrocené pokaždé?

Pro region se jedná o obrovský zápas, derby. Den před ním byla na tréninku spousta fanoušků, přišli nás podpořit. Bavili se s námi, říkali nám, že zápas s Nijmegenem je pro ně nejdůležitější. Ve finále se pak událo, co se událo. Utkání s Nijmegenem jsou vysoce riziková, naši rodinní příslušníci měli na zápas zakázáno cestovat.

Do utkání jste zasáhl na posledních šest minut, herní vytížení nebylo výrazné ani v předchozích třech zápasech. Přitom sezonu jste rozjel výtečně.

„Na začátku jsem odehrál všechno, nejvíc minut ze všech obránců. Postoupili jsme navíc do Konferenční ligy. Ale potom nám sdělil trenér, že chce obranu protočit. Můžu být naštvaný, což by byl začátek konce. Nebo být naštvaný zdravě a čekat dál na šanci. Vybral jsem si druhou variantu, budu tvrdě makat dál a čekat na šanci.

Reklama

Související témata: