Hlavní obsah

Fotbaloví milionáři se těší na olympiádu. Rozmazlované hvězdy odmítly i hotelový luxus

Londýn

Vybrané hvězdy světového fotbalu nebudou proti všem zvyklostem chybět při bitvách na nadcházejících olympijských hrách, kde jsou v popředí jiné sporty. Na soupiskách jsou vedle bezejmenných borců, toužících upoutat pozornost agentů, i esa z AC Milán, Realu Madrid či Manchesteru United pyšnící se velkými trofejemi.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Brazilská fotbalová hvězda Neymar přichází v Londýně na trénink za dozoru britských vojáků

Článek

Největší fotbalový turnaj letošního léta je minulostí. Před pár týdny bojoval výkvět Evropy na kontinentálním šampionátu v Polsku a na Ukrajině. Olympijské bitvy trpí už tradičně faktem, že reprezentační výběry mohou být vyšperkovány jen třemi staršími hráči přesahujícími daný věkový limit (v případě Londýna narození po 1. lednu 1989). Nicméně prestiž turnaje pod pěti kruhy stále stoupá a při nadcházejících zápasech se fanoušci mohou těšit na velké hvězdy.

Pato chce změnit historii

„Byli jsme pětkrát mistry světa, ale nikdy jsme nevyhráli olympijské hry. Proto jsem tu. Chci změnit historii. V mojí zemi je fotbal všechno. Když jsme před čtyřmi lety získali v Pekingu jen bronzovou medaili, šlo sice o olympijskou, ale cítil jsem spíše zklamání. A spoluhráči také. I proto jsem rád za nominaci do Londýna, kde máme skvělý tým," prohlásil pro goarticles.com útočník AC Milán Alexandre Pato.

Vybrané hvězdy na OH
Brazílie
Pato, (AC Milán), Thiago (PSG), Silva Hulk (FC Porto), Neymar (Santos), Marcelo (Real Madrid), Rafael (Manchester United)
Velká Británie
Craig Bellamy (Liverpool), Ryan Giggs (Manchester United), Aaron Ramsey (Arsenal), Daniel Sturridge (Chelsea)
Španělsko
Jordi Alba (FC Barcelona), Juan Mata (Chelsea), Javier Martinez, Iker Muniain (oba Bilbao), Martin Montoya (FC Barcelona), David de Gea (Manchester United)
Uruguay
Edinson Cavani (Neapol), Luis Suarez (Liverpool)
Švýcarsko
Diego Benaglio (Wolfsburg), Fabian Frei (Basilej), Patjim Kasami (Fulham)
Nový Zéland
Ryan Nelsen (QPR)

„Vyhrát v Londýně je pro mě obrovská inspirace do práce. Navíc ta atmosféra olympiády je neopakovatelná," tvrdil na twitteru borec, jehož cena je v pouhých dvaadvaceti letech 28,5 miliónu eur, tedy v přepočtu skoro tři čtvrtě miliardy korun.

Těší se na Bolta

Hvězdy zvyklé na luxus v mateřských klubech láká nejen úspěch v podobě olympijského zlata, ale i nevšední zážitky. „Nabízeli nám ubytování v některém z hotelů stranou ostatních sportovců, ale odmítli jsme. Chceme si se spoluhráči užít pravou chuť olympiády, čehož bychom bez pobytu ve vesnici těžko dosáhli. Pro nás všechny půjde o něco zcela nového a nechceme být ochuzeni o olympijské zážitky," vykládal útočník Craig Bellamy z Liverpoolu.

Jeho odhadovaný plat je osmdesát tisíc liber týdně, tedy dva a půl miliónu korun. „Měli jsme přednášku atletky Kelly Holmesové, která získala dvě zlaté medaile na olympiádě v Aténách. V Premier League nás drží stranou od lidí, ale Kelly nás nabádala, ať jdeme za ostatními a seznamujeme se. Snad potkám i Usaina Bolta," snažil se Bellamy zvrátit obraz fotbalových celebrit považovaných mnohými fanoušky ve srovnání s ostatními sportovci za snoby.

Nejsilnější Brazilci?

Kupříkladu Španělsko má v kádru tři zlaté borce z nedávného evropského šampionátu (Mata, Alba, Martinez), ale nevzalo žádného z ostřílených mazáků. Nejsilněji se jeví Brazílie, jejíchž šest hvězd má hodnotu 169 miliónů eur (asi čtyři miliardy korun). Nicméně pořadatelský výběr doufá, že po stu letech bude slavit triumf. Velká Británie sice dvakrát fotbalový turnaj na olympijských hrách vyhrála, jenže zlato brala už při prvním turnaji roku 1908 v Londýně a pak o čtyři roky později. Na další medaili už fotbalisté zpoza kanálu La Manche nedosáhli.

Ryan Giggs se v národním dresu Walesu nikdy nemohl těšit z účasti na velkém turnaji. A tak nyní jako jeden z borců přesahující věkový limit ve výběru Velké Británie, navíc zvolený kapitánem, cítí velkou odpovědnost. „Nikdy nezmizí pocit zklamání, že jsem nebyl na mistrovství světa nebo Evropy. Proto nechci propásnout nečekanou šanci, která přišla v osmatřiceti letech," naznačil jasně Giggs, že sní o zlatu. „S podporou publika a naším vyváženým kádrem máme slušnou šanci," nepochyboval, a přestože už zažil v kariéře skoro všechno, i on se těšil na atmosféru her: „Chci si všechno užít naplno."

Reklama