Hlavní obsah

Tým zvládl odchod silné generace, libuje si kouč jednadvacítky Dovalil

Jablonec nad Nisou

Kouč jednadvacítky si libuje, Lvíčata zvládla odchod opor a bez porážky postoupila do baráže o účast na mistrovství Evropy. Zároveň ale výsledky nepřeceňuje. Hlavní bude baráž a postup na Euro.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jakub Dovalil hecuje své svěřence při utkání s Walesem.

Článek

"Kvalifikací procházíme bez porážky v podstatě čtyři roky. Nechci to teď zakřiknout před baráží," řekl Dovalil po pondělním posledním duelu kvalifikační skupiny, ve kterém Češi rozdrtili Wales 5:0.

Mladíci si v konkurenci Arménie, Černé Hory, Walesu a Andorry připsali šest výher a dvě remízy při skóre 24:3. Útočník Jan Chramosta se navíc s devíti brankami stal nejlepším střelcem celé kvalifikace, i když odehrál jen pět zápasů.

"Dávalo se dohromady nové mužstvo, někteří hráči zmizeli v průběhu kvalifikace, nicméně ta skupina se od začátku jevila tak, že je hratelná. Nechci snižovat výkon hráčů, fotbal se vyrovnává, ale Arménie nebo Wales jsou jiní soupeři než Němci, Francouzi a Španělé," uvedl Dovalil. "Na druhou stranu tyhle menší národy jako Černá Hora mají obrovskou touhu a vůli se prosadit, takže se ukázalo, že není slabých týmů," dodal.

Po loňském bronzu na evropském šampionátu skončila silná generace hráčů narozených v roce 1989 a Dovalil skládal nový tým. Uplynulý kvalifikační cyklus odehráli fotbalisté ročníku 1990 a 1991, kteří předtím měli s jednadvacítkou minimum zkušeností.

"Myslím, že se podařilo najít další hráče. Generace ročníků 1990 a 1991 na mládežnických turnajích nikdy nic nevyhrála, takže o to větší motivaci má. Podařilo se zabudovat i nějaké hráče ročníku 1992 z devatenáctky od Jardy Hřebíka," řekl Dovalil.

V nejméně vhodný čas přišel o opory

V nejméně vhodný okamžik ale český kouč přišel o některé opory hlavně z ofenzivy. Operace kolena vyřadila ze hry před podzimním vrcholem kvalifikačního cyklu nejlepšího střelce Chramostu, další stabilní hráči Kadlec, Vydra, Hušbauer a Darida přešli do dospělé reprezentace, byť za jednadvacítku hráli v úvodu skupiny.

Dovalil tak měsíc před rozhodující baráží v posledních dvou kvalifikačních zápasech pracoval s týmem na tom, aby se sehrál. "Samozřejmě je to nepříjemné, ale nezbývá než se s tím vyrovnat. Ti hráči jsou v A-týmu, protože mají určitou kvalitu. Musí se hledat dál," uvedl.

Losuje se v pátek

Pondělní zápas mu mohl udělat radost. Hráči, kteří zatím nebyli tolik vytěžovaní, svou úlohu zvládli. "Udělali jsme malý krůček. Výsledek 5:0 je hezký, ale musíme si uvědomit, že to byl zápas bez tlaku, ve kterém už o nic nešlo," řekl Dovalil, který už s napětím vyhlíží páteční los baráže.

Jeho svěřenci budou mezi sedmi nasazenými týmy, takže nenarazí na nejsilnější soupeře. "Co mám informaci, v druhém koši by měla být Francie. Té bych se rád vyhnul," uvedl. "Jinak je určitě lepší začínat venku. Domácí prostředí pak může při odvetě hrát v prodloužení nebo penaltách určitou roli. Může nás těšit, že budeme hrát v Jablonci. Tímhle vítězstvím můžeme přilákat další lidi," řekl Dovalil.

Bílkův tým má přednost

Zatím ještě s koučem dospělé reprezentace Michalem Bílkem neřešil, zda by mu některé hráče uvolnil na baráž. A-tým čekají ve stejném termínu domácí zápasy světové kvalifikace s Maltou a Bulharskem. "Bude se to odvíjet od toho, jestli bude k dispozici Tomáš Rosický. Strategie je pořád stejná, áčko má přednost. Co zbude, to zbude. Samozřejmě to bude o komunikaci, bude záležet i na losu. Ale nepočítám s tím, že bych některého hráče nominoval jen na jedno barážové utkání," dodal Dovalil.

Reklama

Související témata: