Hlavní obsah

FIFA rozšířila tresty za korupci dalších 74 lidí na celosvětové

Curych

Mezinárodní fotbalová federace FIFA rozšířila dosah trestů 74 fotbalistů a funkcionářů, kteří byli potrestáni zákazy činnosti v korupčních kauzách v Itálii a Jižní Koreji. Podle rozhodnutí disciplinární komise platí zákazy celosvětově.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Italské případy se týkají aféry "Poslední sázka", v níž prokurátoři z Cremony, Bari a Neapole odhalili rozsáhlou síť osob ovlivňujících výsledky řízenou ze Singapuru. Sedmdesát potrestaných lidí, z nichž jedenáct má doživotní zákaz, se provinilo buď tím, že se aktivně účastnili ovlivňování zápasů, nebo neoznámili, že k němu dochází.

Minulý týden italská policie ve vyšetřování pokročila a na milánském letišti Malpenza zatkla Admira Suljiče, který je údajně členem singapurského gangu. Suljič byl prý v kontaktu se šéfem tamní sázkařské mafie Tan Tchanem. Ten je mimo jiné podezřelý také z podílu na ovlivnění zhruba 380 utkání, které podle evropské policejní agentury Europol vynesly na sázkách nejméně osm miliónů eur.

V Jižní Koreji bylo potrestáno kvůli korupci už přes 50 lidí za ovlivňování zápasů nejvyšší soutěže. FIFA rozšířila tresty na celosvětové 41 z nich už v lednu, ve středu k tomuto kroku přikročila u dalších čtyř. V pondělí totéž učinila u 58 lidí potrestaných v Číně.

Reklama

Související témata: