Hlavní obsah

MS v Kataru by se mohlo hrát kvůli zdraví fotbalistů v zimě

Edinburgh

Generální sekretář Mezinárodní fotbalové federace FIFA Jerome Valcke připustil, že mistrovství světa v Kataru v roce 2022 by mohlo být z tradičního letního termínu přesunuto na zimu. Podmínkou je, aby z lékařských posudků vyplynulo, že letní počasí v pořadatelské zemi by mohlo zdravotně ohrozit hráče.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini patří k zastáncům přesunu termínu MS 2022 v Kataru na zimu

Článek

"Katar musí říct: 'Chceme přesunout mistrovství z léta na zimu.' Já vám můžu říct, že v rámci FIFA neexistuje žádná pracovní skupina, která by na tomto přesunu pracovala. Mezinárodní kalendář je zatím hotový pro roky 2015-18, takže v těch dalších je všechno ještě otevřené," citovala Valckeho agentura Reuters.

FIFA prý očekává, že hlavní iniciativu by musel vyvinout pořadatel. "Nejdůležitější je, aby s tím, že uděláme osmitýdenní přestávku uprostřed sezóny, také všichni souhlasili - všechny strany, ligy, kluby," uvedl Valcke.

Hlavním zastáncem toho, aby byl šampionát přeložen, je šéf Evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini, kterému se nelíbí, že by hráči byli v červnu a červenci vystavení až čtyřicetistupňovým teplotám. Nesouhlas s posunem naopak vyjádřil například předseda severoamerické asociace CONCACAF Jeffrey Webb.

FIFA by o posunu mohla rozhodnout jednostranně, podle Valckeho by k tomu ale přistoupila jedině v případě, že by to jednoznačně odůvodňovaly lékařské poskudky. "Výkonný výbor má možnost takové rozhodnutí učinit. Když začne být opravdu na pořadu dne, může o tom diskutovat. A když pak na základě lékařských posudků nebo něčeho podobného bude jasné, že je to potřeba, může se o posunu na zimu vážně hovořit," uvedl sekretář.

Reklama

Související témata:
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.