Hlavní obsah

Policie stíhá tři lidi kvůli korupci ve fotbale. Nechce však potvrdit, zda jde o Chřestýše a spol.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie potvrdila v tiskové zprávě dřívější informace médií, že obvinila tři lidi kvůli možnému ovlivnění prvoligového fotbalového zápasu. Policejní mluvčí Jaroslav Ibehej zdůraznil, že trestní stíhání nesouvisí s takzvanou "Křetínského taškou", tedy s údajnými důkazy o korupci ve fotbale, které sliboval předložit šéf Sparty Daniel Křetínský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský hovoří s novináři o údajných důkazech o korupci v českém fotbale.

Článek

Policie stíhá tři lidi v souvislosti s možným ovlivněním jednoho utkání nejvyšší fotbalové soutěže v sezóně 2011/2012. Ibehej nechtěl konkretizovat, koho ani jakého utkání se obvinění týká. Pouze uvedl, že všichni tři obvinění jsou stíháni na svobodě.

"Jeden z obviněných se podle závěrů kriminalistů dopustil trestného činu přijetí úplatku, kdy mu měla být nabídnuta finanční částka za to, aby jako hlavní rozhodčí svým výkonem ovlivnil průběh jednoho utkání Gambrinus ligy," uvedl mluvčí. Druhý obviněný prý tento úplatek nabídl a později i předal. Policie ho tedy viní z podplácení. Třetí muž byl při nabídnutí úplatku přítomen a o této skutečnosti neinformoval policii, takže čelí obvinění z neoznámení trestného činu.

Jde o bývalé rozhodčí?

Server hattrick.cz minulý týden napsal, že obviněnou trojicí jsou bývalí prvoligoví rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Býma a někdejší fotbalový funkcionář Martin Svoboda. Údajné uplácení se prý týká loňského prvoligového zápasu mezi Jabloncem a Plzní, ve kterém Plzeň zvítězila 2:0.

Arbitr Adámek už dříve uvedl, že jej Svoboda uplatil částkou 200 000 korun, aby utkání v Jablonci ovlivnil ve prospěch Plzně. Adámkovu verzi podpořil i Býma, zatímco Svoboda se proti ní ohradil, stejně jako zástupci Plzně. Její šéf Tomáš Paclík řekl, že za vším vidí snahu zdiskreditovat klub. Z toho představitelé Viktorie viní především sparťanského majitele Křetínského, který stál na začátku celé kauzy.

Šetření ještě neskončilo

Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství Praha-západ.

"Při prověřování věci kriminalisté úzce spolupracovali s disciplinární komisí Fotbalové asociace České republiky. Tento případ však nesouvisí s tzv. 'Křetínského taškou', o které už několik měsíců informují média," poukázal Ibehej.

"Událostmi ve fotbalovém prostředí se náš útvar i nadále intenzívně zabývá," naznačuje mluvčí, že obvinění dalších výtečníků nejsou vyloučena.

Žádné obvinění nepřišlo, tvrdí Svoboda i Býma

Jak Martin Svoboda, známý pod přezdívkou Chřestýš, tak Pavel Býma tvrdí, že jim žádné obvinění předáno nebylo.

„Já žádné obvinění nepřevzal, jen mi policie vrátila věci zabavené při domovní prohlídce a koncem měsíce si mě pozvala na další výslech," ujistil Svoboda pro server Aktuálně.cz.

„Taky mi nic nedošlo," shoduje se s ním Býma.

Svoboda je přítelem Adolfa Šádka, ředitele Viktorie Plzeň. V době, kdy se inkriminovaný zápas Jablonec-Plzeň hrál, však Svoboda pro žádný český klub nepracoval.

Křetínský předal loni v září předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi informace, které údajně poukazovaly na nestandardní praktiky v řízení domácích profesionálních soutěží. Křetínského taška měla obsahovat informace, jež šéf svazu označil za "zdrcující". Podle mluvčího protikorupční policie však Křetínský dodnes policistům žádné důkazy nepředložil.

Policie je ohledně korupčního případu v kontaktu se dvěma zástupci FAČR. Buď přímo s předsedou Peltou, nebo s bezpečnostním manažerem Martinem Syneckým. Pelta po návratu z Arménie odletěl na týden do Španělska, Synecký zatím na žádosti o vyjádření nereaguje.

Mluvčí asociace Jaroslav Kolář jen poukázal, že i kdyby se obvinění nakonec týkalo Adámka, Býmy a Svobody, disciplinární komise FAČR by je stejně nijak trestat nemohla, protože všichni tři se už členství v asociaci vzdali.

Chronologie současné údajné korupční aféry:
18. září 2012 - Majitel Sparty Praha Daniel Křetínský předal předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi materiály údajně svědčící o nekalých praktikách ve fotbale.
19. září - Pelta vzhledem k závažnosti situace předal materiály protikorupční policii.
30. října - Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec oznámil, že materiál neobsahuje žádné konkrétní důkazy.
2. listopadu - Svaz obdržel notářsky ověřený dopis, v němž rozhodčí Tomáš Adámek tvrdí, že před březnovým ligovým zápasem Jablonec - Plzeň přijal od bývalého funkcionáře Táborska a Čáslavi Martina Svobody úplatek 200 tisíc korun, aby ovlivnil zápas ve prospěch hostů. Zástupci Plzně i Svoboda jakoukoli spojitost s aférou odmítli.
9. listopadu - V dalším dopise potvrdil Adámkovu verzi o uplácení Pavel Býma, který byl na inkriminované utkání v Jablonci delegován jako čtvrtý rozhodčí.
15. listopadu - Disciplinární komise FAČR zahájila vyšetřování možného ovlivnění utkání Jablonec - Plzeň.
20. listopadu - Na mimořádném zasedání vyslechla disciplinární komise všechny čtyři rozhodčí i oba delegáty utkání a také předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkovou.
11. prosince - Disciplinární komise vyslechla Křetínského, který jí slíbil, že dodá další důkazy.
17. ledna 2013 - Disciplinární komise vyzvala Křetínského, aby nejpozději do 7. února předložil důkazy o údajné korupci, jinak mu hrozí trest.
23. ledna - Výkonný výbor FAČR rozhodl, že všechny korupční kauzy bude řešit policie. Disciplinární komise tak může trestat až na základě jejího vyšetřování. Kvůli tomu na svou funkci rezignoval předseda disciplinární komise Jiří Golda.
1. února - Disciplinární komise FAČR zastavila na základě doporučení výkonného výboru vyšetřování údajné korupční aféry.
6. února - Zástupci protikorupční policie oznámili, že od Křetínského nedostali žádné konkrétní důkazy o údajné korupci v první lize.
27. března - Protikorupční policie potvrdila dřívější informace médií, že obvinila tři lidi kvůli možnému ovlivnění prvoligového fotbalového zápasu. Trestní stíhání prý ale nesouvisí s údajnými důkazy o korupci ve fotbale, které sliboval předložit Křetínský.

Reklama