Hlavní obsah

Fotbalisté Nigérie rozstříleli na Poháru FIFA outsidera z Tahiti

Fotbalistům Tahiti se nepovedla premiéra na světové scéně a ve svém úvodním zápase na Poháru FIFA s Nigérii utrpěli debakl 1:6. Největší outsider brazilského turnaje na stadiónu v Belo Horizonte inkasoval třikrát v úvodní půlhodině.

Foto: Eugenio Savio, ČTK/AP

Uwa Echiejile z Nigérie (druhý zleva) se raduje se spoluhráči ze vstřelení gólu proti Tahiti.

Článek

Oceánští šampióni se v druhém poločase dočkali snižujícího gólu, jeho střelec Jonathan Tehau však poté zamířil i do vlastní branky. Hattrickem se blýskl útočník Nnamdi Oduamadi. Nigérie se dostala do čela skupiny B o skóre před Španělsko.

Tahiti na konfederačním poháru působí hodně exoticky. Ve svém výběru má jediného profesionálního hráče Maramu Vahiruu a dále několik nezaměstnaných, poslíčka, řidiče, učitele nebo účetního.

Reprezentace ostrovní země s pouhými 178 tisíci obyvatel udržela s Nigérií krok jen do páté minuty, kdy otevřel skóre tečovanou střelou Echiejile. Za dalších pět minut zvýšil skóre z individuální akce Oduamadi, který se po velké chybě brankáře Samina snadno prosadil i v 26. minutě.

Tahiti v závěru fyzicky odešlo

Africký celek poté neproměnil dva samostatné úniky a trochu zpomalil. Tahiťané se dostali do několika šancí, Chong Hue z té největší hlavou netrefil branku.

Outsiderovi vyšel i úvod druhé půle. V 54. minutě se dlouhý rohový kop dostal na zadní tyč k obránci Tehauovi, který hlavou překonal gólmana Enyeamu a historický zásah se svými spoluhráči i diváky nadšeně oslavoval. Obránce Tahiti po čtvrthodině skóroval znovu, ale tentokrát do vlastní branky.

Mužstvo trenéra Eddyho Etaety v závěru naprosto fyzicky odešlo, čehož Nigérie využila k dalším dvěma zásahům. V 76. minutě zkompletoval hattrick Oduamadi a čtyři minuty po něm zaznamenal svou druhou trefu v utkání Echiejile. Tahiti čeká na Poháru FIFA ve skupině ještě Španělsko a Uruguay.

Fotbalový Pohár FIFA v Brazílii:
Skupina B:
Belo Horizonte: Tahiti - Nigérie 1:6 (0:3)
Branky: 54. J. Tehau - 10., 26. a 76. Oduamadi, 5. a 80. Echiejile, 69. vlastní J. Tehau. Rozhodčí: Aguilar (Salvador). Diváci: 30 000.
Tahiti: Samin - Ludivion, Vallar (54. Faatiarau), J. Tehau - Simon (78. Lemaire), Bourebare, Caroine, Aitamai - Vahirua (70. Atani), Chong Hue - A. Tehau. Trenér: Etaeta.
Nigérie: Enyeama - Ambrose, Oboabona, Omeruo (74. Egwuekwe), Echiejile - Ogude, Mikel, Mba (57. Ogu) - Oduamadi, Ujah (52. Ideye), Musa. Trenér: Keshi.

Reklama

Související témata: