Hlavní obsah

Legendární Pelé se mýlil. Brazilští mistři jsou zpátky a ještě mohou hodně dokázat, tuší kouč Scolari

Rio de Janeiro

Když začínal Konfederační pohár FIFA, někdejší nejlepší fotbalista planety a legendární Brazilec Pelé zapochyboval, jestli je tým pod vedením Luize Felipe Scolariho dost dobrý na to, aby před vlastními příznivci uspěl. A Kanárci mu v neděli večer dali jasně najevo, že před domácím mistrovstvím světa, které se koná už za rok, jsou ve velké pohodě. Neymar, Fred a spol. smetli mistry světa i Evropy ze Španělska 3:0 a podle svého trenéra ještě mohou dokázat velké věci.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Euforie. Trenér Brazílie Luiz Felipe Scolari se raduje z výhry v Konfederačním poháru FIFA.

Článek
Fotogalerie

Brazílie zdolala na Konfederačním poháru všech pět soupeřů a zaslouženě se radovala i ve finále. „Za necelý měsíc jsme porazili čtyři bývalé mistry světa - v přípravě Francii a na turnaji pak Itálii, Uruguay a Španělsko. Je to fantastické, když z tribun slyšíte pokřik: ‚Mistři jsou zpátky'. Ještě teď mi zvoní v uších," prohlásil po zápase Scolari.

Zatímco domácí fotbalisté na stadiónu Maracaná v Riu de Janeiru krátce po finálovém úspěchu slavili svůj čtvrtý triumf v Konfederačního poháru FIFA, Scolari se už zamýšlel nad mistrovstvím světa.

Scorali věří, že jeho tým získal důvěru

Kanárci se nedělním triumfem pasovali do role velkých favoritů, zejména když je znovu čeká výhoda domácího prostředí. „Tým stále není kompletní. V mužstvu teď pochopitelně panuje báječná atmosféra, ale stále máme co dokazovat. Na turnaji jsme těžili z toho, že jsme hráli srdcem, hráči byli na trávníku obětaví. Před mistrovstvím světa to je dobrá cesta," tvrdí čtyřiašedesátiletý kouč, který v roce 2002 dovedl Brazilce k zatím poslednímu světovému zlatu.

Když na začátku června legendární Pelé o složení mužstva zapochyboval, Scolari jeho úsudek nijak nekomentoval. Teď si vůči brazilské legendě neodpustil malé rýpnutí. „Věřím, že teď budeme pracovat s trochou důvěry. Myslím, že jsme na turnaji byli mnohem lepší, než si někteří před jeho začátkem mysleli," uvedl zkušený trenér.

Scolari se vrátil k mužstvu Brazílie před sedmi měsíci a hned na prvním velkém turnaji dovedl Kanárky k triumfu. „Myslím, že se stále lepšíme. Naši hráči mají obrovskou kvalitu, ale je důležité, že k tomu přidali i jednotu a obrovský týmový duch. Měli jsme za sebou také vynikající fanoušky, kteří nás hnali za úspěchem," dodal trenér čerstvých šampiónů.

Reklama

Související témata: