Hlavní obsah

Šťastný Málek se usadil na brance

PRAHA

Do konce šestého semifinálového utkání na Spartě chybělo ještě pár vteřin, ale brankář vítězné Slavie Roman Málek se již usadil na konstrukci branky a radostně mával rukama.

Foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Brankář Slavie Roman Málek se protahuje za pukem

Článek

V netypické pozici čekal až do závěrečné sirény, než se ocitl v objetí nadšených spoluhráčů. "Přemýšlel jsem o spoustě věcí, které bych mohl na konci pro oslavu postupu udělat, ale nic jiného mě nenapadlo," tvrdil Málek.

Během zápasu se mu stále honilo hlavou, že nejtěžší je zvládnout poslední krok. "Už už saháte po postupu, ale pořád ještě nemáte nic jistého. Teď, když se to povedlo, mám nádherný pocit ze splněného přání," přiznal.

Málek vedl bezpečně Slavii k finálovým branám. I v semifinále si udržel formu z úvodu play-off a jen jednou pustil v zápase víc než dvě branky. Po výhře soupeře v prvním utkání zničil sebevědomí Sparty vychytanou nulou v druhém duelu a potom sehrál klíčovou roli v obou zápasech na ledě mistra, které došly až do nájezdů.

"Ze širšího kluziště Sparty jsem měl obavy, ale nakonec jsme venku nezaváhali a sedělo nám to víc než doma, kde jsme dvě ze tří utkání prohráli," řekl

Druhou šanci Slavia nepustila

První mečbol slávisté sice ještě nevyužili, ale v šestém souboji už byli lepší. "Hlavně jako mužstvo jsme hráli výborně a postup si zasloužili," tvrdil Málek, jemuž pohodu v posledním střetnutí nevzal ani vedoucí gól soupeře.

"Kluci se obdivuhodně rychle zvedli, nasázeli jim tři branky ještě do první pauzy. Všichni jsme věděli, že se nemůže opakovat situace z předchozího zápasu na Spartě, kdy jsme domácím dovolili smazat dvougólové manko a vítězství zachraňovali až při nájezdech."

Po Antošově gólu málem omdlel

Parádní výkon slávistického brankáře ozdobený 30 zásahy v poslední bitvě o postup nepoznamenal ani kuriózní gól, kdy jej přímo z buly překonal spoluhráč Antoš. "Trochu jsem šel do mdlob, takovým způsobem jsem ještě neinkasoval. Jen jsme na sebe koukali a nevěděli, co říct," nechápal ještě po zápase Málek.

Po play-off se tomu snad slávisté zasmějí, oslava premiérové účasti ve finále však byla střídmá. "Poseděli jsme na pivu, ale bylo to s rozumem, před půlnocí všichni spěchali domů. Na úterý jsme dostali volno, takže jsem si užíval s rodinou. Hokeje jsme měli poslední dobou moc a ještě nás pořádná porce zápasů čeká, upřesnil Málek.

V Edenu teď všichni vědí, že stojí před historickou příležitostí. "Vždy se mluví jen o vítězi. Toho si každý pamatuje, na druhá místa se zapomene. Motivace je tedy jasná. Chceme titul, jen ten se počítá," sdělil Málek, vážně aspirující na Cenu Práva pro nejlepšího brankáře extraligové sezóny.

Reklama

Související témata: