Hlavní obsah

Předseda FIFA Blatter by fotbalisty častěji zpětně trestal podle videa

Londýn

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter by chtěl častěji na základě videa zpětně trestat hráče za to, že v průběhu zápasu filmovali pády nebo předstírali zranění, aby zdrželi čas. Chtěl by tak změnit dosavadní praxi, kdy se většinou trestají jen provinění, kterých si všimne na trávníku rozhodčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

„Video by mohlo hodně pomoci fair play, pokud by disciplinární komise byly připravené ho používat. A já myslím, že by měly být,“ uvedl Blatter ve svém sloupku v týdeníku vydávaném FIFA a připomněl, že podle článku 96 Disciplinárního řádu FIFA lze na základě videa a zvukových důkazů uložit sankce.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Video se smí používat jako důkaz například u rvaček, plivání na soupeře, nadávek, rasistického chování a nesprávně udělených karet. Mělo by se ale také uvažovat o tom, že by se na něm posuzovalo i simulování, předstírání zranění a zdržování,“ uvedl.

Blatter odmítá přerušování hry kvůli studování videa, ledaže by šlo o sporné góly. „Kdybychom to umožnili, strhla by se lavina námitek a rozbila by se tím hra. Rozhodnutí rozhodčího musí být na trávníku definitivní,“ myslí si.

Zpětnému hodnocení chování hráčů ale podle švýcarského funkcionáře nic nebrání. "Když rozhodčí nějaké nesportovní chování během zápasu nevidí, mohli bychom se k němu vrátit. Nemluvím tu o zavádění nových technologií, ale o důsledném využívání možností, které už máme," řekl.

Reklama