Hlavní obsah

Právníci zjišťují, zda princ Alí nemůže vést FIFA místo Blattera

Ammán

Jordánský fotbalový svaz pověřil právníky, aby prošetřili stanovy FIFA, jestli princ Alí bin Husajn nemůže jako poražený kandidát z voleb nastoupit do funkce předsedy federace místo Sepp Blattera, který v úterý nečekaně odstoupil.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Prince Alí bin Husajn (vlevo) a prezident Michel Platini během kongresu FIFA v Curychu.

Článek

"Padla hlava korupce ve FIFA, kterou reprezentuje Blatter. Potvrdila se tak správnost vize prince Alího, který poukázal na to, že pro zlepšení světového fotbalu potřebujeme vytrhnout korupci i s kořeny," citovala agentura Reuters místopředsedu jordánského svazu Salaha Sabru.

Princ Alí naznačil, že o kandidatuře znovu uvažuje. "Nejdřív si o tom musím promluvit s národními svazy. Ještě je brzy dělat nějaké závěry, když mě ale budou chtít, půjdu do toho," prohlásil. "Jsem připraven sloužit fotbalu. Miluji ho, ale teď musíme počkat a uvidíme," dodal.

Jordánský princ byl v páteční volbě jediným Blatterovým protikandidátem. Po prvním kole hlasování, které prohrál 73:133, však odstoupil a švýcarský funkcionář obhájil svou pozici na páté funkční období.O čtyři dny později ale nečekaně oznámil rezignaci v reakci na korupční skandál, který těsně před volbou propukl.

V rámci aféry bylo zatčeno bylo sedm lidí, kteří stejně jako sedm dalších čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Podle amerických vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let minulého století a úplatky dosáhly celkové výše 150 milionů dolarů.

Byl by nynější nástup Alího Husajna na post šéfa FIFA vhodným řešením?
Ano
73 %
Ne
27 %
Celkem hlasovalo 411 čtenářů.

Reklama