Hlavní obsah

Nedvěd vyrazí na Hrad. Medaile asi bude

Praha

Vyrazí na Hrad. Už i FAČR potvrzuje, že Pavel Nedvěd se zúčastní slavnostního ceremoniálu s předáním vyznamenání v den státního svátku 28. října. A dá se očekávat, že tam nepůjde proto, aby odešel s prázdnou. I on bude mezi oceněnými, jak se ostatně už delší dobu spekuluje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Nedvěd

Článek

O tom, že Nedvěd může vyznamenání dostat, se mluvilo už v září při cestě prezidenta Miloše Zemana do Číny, kam hlavu státu doprovázel právě i bývalý český reprezentant, aby se účastnil otevírání tamní fotbalové školy.

Zeman se měl nechat slyšet, že si Nedvěd má na večer tradičně určený pro vyznamenávání udělat čas...

S vysokou pravděpodobností tak bude čtvrtým českým vyznamenaným fotbalistou v novodobé éře. Medaili za zásluhy na Hradě převzali Josef Masopust v roce 2006, Antonín Panenka o dva roky později a naposledy před třemi lety také Ivo Viktor.

Nedvěd v roce 2003 získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. To se před ním z Čechů povedlo jen Masopustovi. Je spjat s úspěchy české reprezentace.

Na ocenění jsou poslanci navrženi i bývalá atletka Helena Fibingerová a horolezec Radek Jaroš a mohou se tak přiřadit k plejádě již dříve vyznamenaných sportovců, mezi nimiž nechybí Jaromír Jágr, Dominik Hašek či manželé Zátopkovi.

Jména oceněných zpravidla ze strany Hradu nebývají předem zveřejňována.

Reklama