Hlavní obsah

Jsem boxovací pytel. Budu bojovat za sebe i FIFA, komentoval Blatter tvrdý verdikt

Curych

Předseda FIFA Sepp Blatter je verdiktem etické komise, která mu kvůli korupci zakázala působení ve fotbale na osm let, velmi dotčen. Devětasedmdesátiletý švýcarský funkcionář řekl, že se proti rozhodnutí odvolá. Oznámil to na pondělní tiskové konferenci v Curychu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter na pondělní tiskové konferenci v Curychu.

Článek
Fotogalerie

Dosluhují předseda FIFA a šéf evropského fotbalu Michel Platini čelili obvinění z korupce kvůli podezřelé transakci v roce 2011. Platini dostal od Blattera dva milióny švýcarských franků za poradenskou činnost v letech 1999 až 2002. O transakci ale neexistuje žádný doklad. Oba tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

Oba funckionáři měli od října na 90 dnů zastavenou činnost ve všech fotbalových aktivitách. Zatímco Blatter minulý týden ve čtvrtek dlouhých osm hodin vypovídal před etickou komisí FIFA, Platini páteční slyšení bojkotoval a projednání svého obvinění se nezúčastnil.

Blatter očekával, že etická komise vyřkne rozhodnutí v jeho prospěch. Byl si jistý, že má důkazy, které ukazují, že se neprovinil proti etickému kodexu. Zrušení suspendace pořadoval i Platini.

Jenže Blatter etickou komisi o své nevině nepřesvědčil. Soudní komora etické komise v pondělí dopoledne potrestala oba funkcionáře zákazem působení ve fotbale na osm let. Prezident FIFA následně svolal tiskovou konferenci, kde přiznal, že je rozhodnutím dotčen.

Odvolá se k CAS

"Říct, že dnešní den je dobrý pro mě a FIFA, by bylo špatné. Uzavřeli jsme gentlemanskou dohodu už v roce 1998 po mistrovství světa ve Francii. Michel Platini mi řekl, že by rád dělal pro FIFA, ale že je drahý. Já mu řekl, že to není problém, ale že nemůžeme platit teď hned. Vše pak prošlo účetnictvím FIFA i komisemi, přesto teď etická komise tvrdí, že to byl můj dar Platinimu, abych si koupil hlasy UEFA," uvedl Platini.

Etická komise důkazy přednesené obhajobou během vyšetřování nepovažuje za dostačující. Platini s Blatterem tak porušili článek 21 etického kodexu FIFA o korupci a uplácení i článek 20 o přijímání darů a jiných výhod. Blatter se podle komise zároveň dopustil střetu zájmů a zneužití funkce prezidenta FIFA. Vedle zákazu musí končící šéf FIFA zaplatit pokutu 50 tisíc švýcarských franků, Platini 80 tisíc (asi dva milióny korun).

"Chceme využít sportovního práva a okamžitě se odvoláme k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS. Chceme využít švýcarského právního systému. Když jste suspendováni na osm let, museli jste spáchat něco velmi závažného. Stala se administrativní chyba, ale nemá to nic společného s etikou. Dotklo se mě už první rozhodnutí o suspendaci," uvedl Blatter.

"Je mi opravdu líto, že jsem jako prezident boxovacím pytlem. Je mi líto fotbalu, líto federace, které jsem sloužil čtyřicet let. Budu bojovat za sebe i za FIFA," dodal prezident Světové fotbalové federace.

Reklama

Související témata: