Hlavní obsah

Při tréninku slyší zpívat ptáky, louky se zelenají. V hale ale lyžovat nechci, říká Strachová

Praha

Sezóna v plném proudu, v Evropě ale vládne jaro. Sjezdovky jsou sice vysněžené, kolem je však zeleno. Česká lyžařka Šárka Strachová přiznává, že na horách je to nyní smutný pohled. Myšlenku o přesunu lyžování do haly, která se v souvislosti s nedostatkem sněhu v posledních letech přetřásá stále častěji, ale rázně zamítá.

Foto: Jeffrey Swinger, Reuters

Šárka Strachová se raduje z třetího místa v nedělním slalomu v americkém Aspenu.

Článek

„Myslím, že doba lyžování v hale nenastane. Je to ohromný mrazák, sníh nemá nic společného s tím normálním. Lyžování je krásné kvůli přírodě, v hale vidíte akorát větráky. Jezdím v ní nerada, tréninky před dvěma lety mi stačily," říká Strachová.

Pohledy na zelené svahy jí v posledních týdnech radostí nenaplňují. Při tréninku cítí jarní atmosféru. „Zpívají ptáci, louky jsou zelené... Ještě, že ve druhé půlce listopadu mrzlo, takže sjezdovky jsou vysněžené. Snad se sníh zase vrátí," přeje si Strachová.

Nejlepší česká slalomářka má za sebou třetinu sezóny. Vstoupila do ní čtvrtým a třetím místem v Aspenu, následně v Aare skončila sedmá. Teď se chystá na závod v Lienzu (29. prosince). „Pojede se, sjezdovka je připravená. Na to, jaké teplotní podmínky panují, je to malý zázrak," tvrdí Strachová.

Dárky už zbývají jen zabalit

Do Rakouska odjíždí hned po Štědrém dnu, Vánoce si tedy v Česku neužije. „Na Štědrý den budu doma, Vánoce tradičně neslavím. U mě jsou o klidu. Jsem ráda, že dárky mám už nakoupené, zbývá je pouze zabalit," culí se Strachová, jejíž dokument Dvě minuty mého života získal cenu v kategorii sportovních dokumentů na mezinárodním festivalu outdoorových filmů. „Bylo to překvapení, nečekala jsem, že by mohl v tak velké konkurenci obstát," těší Strachovou.

Silvestra jako obvykle stráví v zahraničí. Tentokrát v Rakousku, odkud se předsune na Světový pohár do Záhřebu (3. ledna). „Nejsem slavící typ, na Silvestra si jen jemně přiťuknu. Bohužel ale letos asi nebudu sáňkovat," posteskla si naoko.

Reklama