Hlavní obsah

Čína má šílenou vizi. Za fotbalistu dá klidně 100 miliónů dolarů!

Šanghaj

Dohromady 175 miliónů amerických dolarů - téměř 4,4 miliardy korun. Tuto obrovskou sumu peněz v zimě vynaložily čínské kluby za nové posily, které přetahovaly hlavně z Evropy. Fotbalový boom ve čtvrtém největším státě planety neustále roste a už teď je Čína na druhém místě v počtu vynaložených prostředků za nové hráče hned za anglickou Premier League. A podle australského reprezentanta Tima Cahilla, hrajícího za Šanghaj, je to ale teprve začátek. Pro majetné kluby podle něj není problém složit za hvězdného fotbalistu i 100 miliónů dolarů!

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Kolumbijec Jackson Martínez (vzadu) vyměnil atraktivní španělskou La Ligu a dres Atlétika Madrid za čínský Kuang-čou Evergrande.

Článek

Pojďme si to shrnout. Čínské kluby v lednu hned čtyřikrát překonaly rekordní sumu utracenou za novou posilu.

Nejprve odešel brazilský útočník Elkeson z Kuang-čou Evergrande do Šanghaje za 20 miliónů dolarů, záložník Ramires vyměnil Chelsea za Ťiang-su Su-ning za 36 miliónů a následovaly transfery Jacksona Martíneze z Atlétika Madrid do Kuang-čou Evergrande (47 miliónů), posledním velkým nákupem se stala hvězda Šachtaru Doněck Alex Teixeira (opět Ťiang-su Su-ning - za 56 miliónů amerických dolarů).

Po finanční stránce nemají silné čínské kluby problém zlákat největší hvězdy. Vždyť do východní Asie si to namířila i další známá jména Gervinho či Fredy Guarín. Poslední tři roky ve východní Asii hráli i Paulinho, Demba Ba, Stephane Mbia či Asamoah Gyan. Lukrativní nabídku má také argentinský reprezentant Ezequiel Lavezzi.

„Když jsem do Číny poprvé přišel a představili mi jejich vizi, bylo mi jasné, jak mají všechno promyšlené. Bylo to šílené, ale mají takovou moc, že když něco chtějí, tak to dostanou," říká Tim Cahill hrající za Šanghaj. „Je to jako otočné dveře - spousta hráčů přichází i odchází. Je to vážně bláznivé a myslím, že se to bude ještě zhoršovat," dodal dlouholetý ofenzivní hráč Evertonu.

„Pro Čínu neexistuje žádný problém. Je pouze otázkou času, kdy překonají hranici sta miliónů dolarů za nějakého hráče. Dnes se hráči nerozhodují na základě sportovního úspěchu, ale žádají hlavně osobní profit. Fotbalistům to nepomůže, ale zdejší zemi ano. Je to hodně masivní," uzavřel šestatřicetiletý Cahill, který do Číny zamířil před rokem z New Yorku Red Bulls.

Reklama

Související témata: