Hlavní obsah

Infantino svým vystoupením získal nejméně dvacet nových hlasů, míní generální sekretář FAČR Řepka

Curych/Praha

Novým šéfem světového fotbalu je pětačtyřicetiletý právník, nyní už bývalý generální sekretář UEFA Gianni Infantino. Do voleb šel jako „náhradník“ za potrestaného Michela Platiniho a byl jasným kandidátem Evropy. „Miroslav Pelta, jako předseda FAČR, dal hlas Infantinovi, jak se Evropa ve čtvrtek dohodla,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz generální sekretář a činovník UEFA Rudolf Řepka, který byl na pátečním volebním kongresu FIFA v Curychu rovněž přítomen.

Foto: Martin Bouda, ČTK

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Článek

Podle informací, které před volbami přicházely z Curychu, byl největším favoritem bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa. Co podle vás rozhodlo o jeho porážce?

Podle mne rozhodl už Infantinův úvodní projev před prvním kole voleb. Ze čtyř kandidátů, kteří vystoupili, byl jednoznačně nejlepší. Šel na to velmi chytře. Použil v něm všech šest jazyků, jimiž hovoří, tedy italsky, anglicky, německy, francouzsky, španělsky a portugalsky. Všechny kontinentální asociace tak musely mít pocit, že jim byl hodně blízko. Od fotbalového státníka jsem takový projev ještě neslyšel, byl unikátní. Byl pragmatický a jednoznačně nejlepší a nejsrozumitelnější. Tím podle mne získal tak dvacet hlasů, což v konečném důsledku rozhodlo. Nikdo totiž neočekával, že by Gianni Infantino měl už v prvním kole víc hlasů, než šejk Salmán.

Ale před druhým kolem to bylo jen o tři hlasy...

Infantino ale měl v tu chvíli psychickou převahu. A když delegáti, kteří před tím dali hlasy jordánskému princi nebo Jéromu Champagnemu, zvážili, že by jejich hlasy tak přišly vniveč, rozhodli se na základě Infantinova projevu ve druhém kole pro něho.

Od koho podle vás ty hlasy, tak říkajíc navíc, byly?

Samozřejmě to nemohu vědět, volba byla tajná, ale vzhledem k výsledkům druhého kola mu dala hlas třetina Asie, která hlasovala pro prince Alího a ten měl v prvním kole 27 hlasů. Netvrdím, že všichni hlasovali pro Infantina. Ale Asie byla hodně vypólovaná, dvě třetiny šly za šejkem Salmánem, jedna za princem Alím. Mohl získat i některé ze sedmi hlasů, které měl v prvním kole Champagne. Berte to ale jako moji hlasitou úvahu.

Vy Gianni Infantina znáte dobře, jak byste ho charakterizoval?

Gianni nám byl nejbližší. Je to výborný právník, ale i úředník a - jak ukázal - i politik. Vystupuje velmi přirozeně a příjemně, takže bude blízko všem. Rozhodně nebude kopat za Evropu, což jasně deklaroval už ve svém úvodním projevu. Chce být neutrální a skutečně spojovat všechny kontinentální federace. Podle jeho slov by UEFA, jako nejrozvinutější kontinentální federace, měla být tím spojovacím mostem všech. Měla by pomoc trenéry, administrátory i dalšími možnostmi pomáhat rozvíjet fotbal na celém světě. Rozhodně to nebude nafoukaná Evropa. Infantino to tak skutečně cítí a delegáty přesvědčil, uvěřili mu.

Před volbami nového šéfa FIFA kongres schvaloval reformy, jimiž se bude světový fotbal řídit. Objevily se v této fázi nějaké sporné body nebo došlo k dramatickým debatám?

Nic takového se nestalo. Jen zástupce Palestiny vystoupil s námitkou, že chystané reformní kroky nejsou ještě dokonalé a chybí v nich více kontrolních mechanismů. Protože šlo o změnu stanov FIFA, musela hlasovat pro jejich schválení dvoutřetinová většina delegátů, což se také stalo, takže reformy prošly hladce.

Generální sekretář FIFA bude mít podle nových stanov mnohem větší pravomoci než dříve. Evropa uvažovala, pokud by Infantino neuspěl na funkci prezidenta, prosazovat ho právě do této pozice. Kdo tedy bude novým generálním sekretářem FIFA?

O tom se nehlasovalo, ani oficiálně nemluvilo. Bude to skutečně velmi důležitá funkce, ale nevím, koho má Infantino na mysli, koho na tuto funkci navrhne. Jak ho ale znám, sáhne podle mne do jiného kontinentu, možná do Asie nebo Afriky, tedy početných kontinentálních konfederací. O novém generálním sekretáři bude rozhodovat nyní FIFA koncil dozorčí rady. Nevím, na jakém zasedání. Rozhodně současný stav neohrožuje chod FIFA, protože Markus Kattner, který tuto funkci jako zastupující momentálně vykonává, si vede velice dobře. Není třeba spěchat a dělat unáhlená rozhodnutí.

Reklama

Související témata: