Hlavní obsah

Sparťané pozvedli pohár, chtějí ale dva

PRAHA

Pražská Sparta ve čtvrtečním finálovém duelu vybojovala počtvrté v historii samostatné české soutěže Pohár ČMFS. Letenští na Strahově porazili díky brankám Kuliče a Horvátha z penalty Jablonec 2:1, i když nejdříve prohrávali, a mohli při slavnostním ceremoniálu pozdvihnout nad hlavy první ze dvou možných trofejí v této sezóně. „Jsme moc spokojení, že jsme dokázali otočit utkání, v kterém jsme prohrávali,“ chválil své mužstvo trenér Michal Bílek.

Článek

V úvodu utkání byli aktivnější zelenobílí borci z Jablonce. „Vstřelili jsme branku a Baranek měl další slibnou příležitost,“ komentoval začátek finále trenér Jablonce Petr Rada a již smutněji pokračoval: „V prvním poločase jsme Spartu k ničemu nepustili, ale vyrovnání ve 45. minutě bylo klíčovým momentem.“

Pár okamžiků před odchodem do kabin se po nádherné uličce od Pavla Horvátha prosadil Marek Kulič. „Sparta udeřila, když jsme se už viděli v kabině,“ litoval Rada. Kulič měl již před tím několik slibných příležitostí ke skórování, podobně na tom byl v průběhu celého utkání i druhý hrot letenských Jan Rezek. „Neproměněné šance mě mrzí, jednou mi to Špit chytil, podruhé jsem to netrefil ideálně,“ kál se Kulič po utkání.

Po změně stran převzala otěže Sparta, gól do šatny jí evidentně nabudil. „Připravovali jsme se na dobrý vstup do utkání a opět jsme na začátku lacino inkasovali. Pak jsme začali hrát fotbal a bylo to dobré,“ zlobil se kapitán Sparty Tomáš Řepka. „Prvních deset minut druhé půle jsem pracovali dobře, ale poté získala Sparta optickou převahu,“ přidal své hodnocení zklamaný Rada.

Důležitější branka než lob v Olomouci 

Utkání rozhodla penalta, s jejíž exekucí si věděl rady letenský tahoun v posledních utkáních Pavel Horváth. „Je to rozhodně důležitější branka, než můj lob z půlky hřiště v Olomouci. Tam jsem jen navyšoval skóre, kdežto finále Poháru ČMFS jsem rozhodl,“ culil se šťastný Horváth. Opačné emoce naopak dával najevo jablonecký lodivod: „Mrzí mě, že finále rozhodl pokutový kop. Život jde dál a zvítězit může jen jedno mužstvo. My jsem dnes bohužel ti poražení,“ řekl Rada.

Přes porážku má jeho tým díky postavení Sparty v ligové tabulce jistotu účasti v příštím ročníku Poháru UEFA. „Vybojovali jsme sice Pohár UEFA, ale prohra tento úspěch hodně snižuje,“ řekl trenér Rada. To Sparta získala první pohár v sezóně, ale jejím cílem jsou dva. Ten ligový by rádi letenští pozvedli nad hlavu v pondělí po domácím utkání s Mostem. „Při předávání poháru jsem cítil obrovskou úlevu a radost. Doufám ale, že už v pondělí budou poháry dva,“ prohlásil rezolutně Řepka.

Ten ale bude rozhodující utkání kvůli kartám sledovat pouze z tribuny. „Bude to pro mě těžké, budou to nervy. Věřím tomu, že to kluci zvládnou,“ prohlásil stoper, který se především na jaře dostal do vynikající formy. Spartě budou proti Mostu chybět i Hušek, který má natažený sval i karetní distanc, další finálový marod Matušovič a dlouhodobě zranění Ančic, Kolář a  Kadlec.

Na pondělní derniéru na Letné proti mostu už je oficíálně vyprodáno. Sparta nechal pouze několik stovek lístků do pokladen v den utkání, klub tak chce zamezit aktivitám na černém trhu.

Reklama

Související témata: