Hlavní obsah

Sparta po sedmi letech nezíská žádnou trofej - a může jí být ještě hůř

PRAHA

Odepsaná sezóna. Poprvé od roku 2002 nezískají fotbalisté Sparty v mistrovských soutěžích žádnou trofej. V Poháru ČMFS vypadli v semifinále s Teplicemi a v Gambrinus lize je jejich naděje na titul už jen čistě teoretická. Zatím jsou Letenští na druhé příčce tabulky, ale jak upozorňuje jejich zkušený gólman Blažek, vzhledem k předváděné hře může být mnohem hůř...

Článek

Nejenže už nevládnou domácí scéně jako dřív. V letošní sezóně zboří fotbalisté z Letné další železná pravidla. Počínaje rokem 1985 platilo, že titul v domácí lize získává v lichých letech vždy jen Sparta. A když už to nešlo v lize, útěchou byl aspoň pohár. Sparta vyhrála tři jeho poslední ročníky. Naposledy v něm vypadla 27. října 2004 v Mostě, od té doby do středeční odvety v Teplicích sehrála 26 zápasů s bilancí 22 vítězství a 4 remízy, třikrát přitom po nerozhodných zápasech uspěla na penalty.

Jenže i pohárová série je pryč, Pražané téměř po pěti letech prohráli. Teplice vyhrály odvetu na Stínadlech 1:0 a dovedly semifinále k penaltovému rozstřelu. Vyhrály ho 5:4, jediným neúspěšným exekutorem se v páté sérii stal Juraj Piroska.

„Penalty si průběžně zkoušíme, všichni hráči byli v tréninku bezchybní. Poslední série padla po dohodě na Juraje. Brankář Tomáš Grigar u nás chytával, šlo tedy i o to, že naše střelce zná,“ vysvětloval trenér Jozef Chovanec.

Režie pohárového vyřazení byla hodně škodolibá. Gól dal bosenský útočník Mahmutovič, který kdysi neuspěl na testech na Letné, Piroskovi chytil penaltu brankář Grigar, který do Teplic přestoupil v zimě právě ze Sparty, a rozhodující penaltu pak proměnil další exsparťan Klein...

Dobře se vyspat, víc už mužstvo nezmůže

Nejenže Sparta nezíská žádný pohár. Za dané situace se bude klepat i o místo zaručující start v pohárové Evropě. „Nejhorší sezóna ve Spartě to pro mě není, jednou jsme byli pátí. Ale pozor, to se může stát i letos, když budeme pokračovat v těchto výkonech,“ upozornil zklamaný brankář Jaromír Blažek, který jako světlá výjimka svůj tým v posledních týdnech drží.

„V Teplicích jsme nemohli využít několika hráčů, tento fakt sehrál roli. V závěru musel hřiště opustit i Jan Holenda, útok nebyl v optimálním složení. Teď před sebou máme poslední tři ligová kola, na každé z nich se musíme plně koncentrovat. Jen tak v nich můžeme maximálně uspět,“ uvědomuje si kouč Chovanec.

Blažek už hezky dlouho upozorňuje, že Sparta si uhraje jen to, co ubrání, a to že je na tým jejího kalibru dost málo. Leč marně, Letenští se trápí čím dál víc a gólman je dost skeptický. „Teď už s tím nic neuděláme. Trénovat se nedá, protože je hodně zápasů. Jedině, že se ze dne na den dobře vyspíme a útočníci se rozstřílí. Jen na to můžeme spoléhat,“ naznačuje Blažek, že ve Spartě už se modlí za zázraky...

Letenské trofeje v posledních letech
2008Pohár ČMFS
2007Gambrinus liga, Pohár ČMFS
2006Pohár ČMFS
2005Gambrinus liga
2004Pohár ČMFS
2003Gambrinus liga
2002žádná

Reklama

Související témata: