Hlavní obsah

Liberec, Jablonec a Olomouc postupují do čtvrtfinále poháru

Liberečtí fotbalisté částečně napravili dosud nepříliš vydařenou sezónu postupem do jarního čtvrtfinále domácího poháru. Ve středeční domácí odvetě 4. kola Ondrášovka Cupu proti Bohemians 1905 si po remíze 1:1 pohlídali náskok, který měli z prvního duelu díky výhře 2:1. Postupují i hráči Jablonce, kteří přešli přes Živanice a Olomouc si poradila se Znojmem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Miloš Bosančič z Liberce (vpravo) uniká Davidu Bartkovi z Bohemians 1905.

Článek

Liberečtí si přivezli už z prvního utkání dobrý základ pro odvetu, ale nesměli v utkání zakolísat. Od počátku měli herně navrch, už v první desetiminutovce spálili své šance Bosanič, Blažek a Papoušek.

Hosté vyrovnali hru až po půlhodině, ale jejich postupné akce neměly šanci na úspěch, jen Bartkův pokus vyzkoušel před poločasem libereckou defenzivu. Naopak domácí zahazovali další postupové pojistky, které měli na nohou Blažek a Janů.

I po pauze měli navrch domácí, kteří náskok z prvního utkání chtěli potvrdit, ale další šance vycházely nazmar. Hosté se k prvnímu střeleckému pokusu osmělili až pětadvacet minut před koncem, poté se zastřeloval střídající Hartig.

Jenže nakonec se trefili právě Pražané: deset minut před koncem našel Dian centrem Hartiga a ten ještě otevřel postupové naděje. Ty definitivně utnul pět minut před koncem domácí Blažek, který tvrdou ranou z levé strany vyrovnal na konečných 1:1.

Jablonec nepřipustil překvapení a je ve čtvrtfinále poháru

Fotbalisté Jablonce vyhráli v odvetě 4. kola Ondrášovka Cupu 5:1 nad divizními Živanicemi a postoupili do jarního čtvrtfinále. Severočeši měli před středečním duelem bezpečný náskok z prvního zápasu, který vyhráli před třemi týdny na půdě soupeře 6:3.

Domácí kouč František Komňacký proto dal šanci několika hráčům širšího kádru, kteří ho však nepřesvědčili a také díky jejich nepříliš kvalitnímu výkonu byl stav zápasu v polovině utkání nerozhodný 1:1. Úvodní branku dal v 9. minutě Vukovič, který zužitkoval centr Kovaříka. Avšak o tři minuty později Merganc využil chybné rozehrávky Loučky a umístěnou střelou k tyči nedal brankáři Frydrychovi šanci.

I poté hosté svým napadáním narušovali jabloneckou rozehrávku a do poločasu měli na rozdíl od domácích další dvě brankové příležitosti. Tu první agilnímu Mergancovi Frydrych s pomocí obránců zlikvidoval, druhou neproměnil po chybě obrany Holub.

Hru Jablonce ve druhé půli oživili Pavlík s Jarolímem a brzy přišly i branky. V 52. minutě byl po faulu na Čížka nařízen pokutový kop, který Pavlík bezpečně proměnil. O sedm minut později krásnou akci domácího celku zakončil přesnou střelou pod břevno Vukovič a stejný hráč završil hattrick v 71. minutě, kdy zakončil další kombinační akci Jablonce. Na konečných 5:1 upravil minutu před koncem střídajících Lafata.

"Šanci dostali hráči, kteří hrají méně nebo nastupují za béčko. Ukázalo se, že jim dost chybí k tomu, aby byli plnohodnotnými členy kádru. V první půli nebylo poznat, kdo je prvoligista a kdo hraje divizi. Fotbalověji působily lépe Živanice," uznal trenér Jablonce Komňacký.

Olomouc je i přes bezbrankovou remízu ve čtvrtfinále

Fotbalisté Olomouce jsou dalším čtvrtfinalistou Ondrášovka Cupu. Ve středeční odvetě jim k postupu do jarních bojů stačila bezbranková remíza s třetiligovým Znojmem. Úvodní duel totiž Hanáci před třemi týdny vyhráli 3:1.

Po dvou ligových výhrách nad Brnem a na Slavii tentokrát nechal kouč Zdeněk Psotka odpočívat větší část sestavy a podle toho také hra vypadala. Z vítězné pondělní sestavy, která překvapina Slavii, se objevili pouze střídající Bajer, Štěpán a Petr.

Zápas mohl mít zajímavý průběh, kdyby hosté proměnili hned první šanci. V úvodní minutě se na velkém vápně přes Komárka uvolnil Doubek, ale přestřelil. Domácí měli v první půli čtyři šance ke skórování. Třikrát se v dobré pozici objevil Brazilec Caihame, ani jednou však Hrubého v brance Znojma nepřekonal. Největší šanci první půle měl Petr, když využil chyby hostů v rozehrávce, ale jeho střelu stačil gólman Znojma vyrazit na roh.

Ve druhé půli zakončoval v 60. minutě opět Caihame, Hrubý efektní robinsonádou kryl. Z protiútoku pak vystrašil Blahu v brance Sigmy ranou z úhlu Krhut. Diváci se mohli dočkat kýžené branky v 74. minutě. Akci střídajícího Navrátila zakončil po centru Štětiny střelou vedle z bezprostřední blízkosti Štěpán. Olomouc měla neustálou převahu, hosté jen občas zazlobili rychlým protiútokem. Na útočné straně Olomouce nezapršelo ani po přímém kopu Otepky, jenž zakončoval hlavou Murin. Poslední minuty utkání se dohrály za vydatného deště, který gólovou radost olomouckým divákům nepřinesl. Postup si však Sigma bezbrankovou remízou bez potíží pohlídala.

Odvetná utkání 4. kola fotbalového Ondrášovka Cupu:
Slovan Liberec - Bohemians 1905 1:1 (0:0)
Branky: 85. Blažek - 80. Hartig. Rozhodčí: Příhoda - Zlámal, Košec. Diváci: 2195. ČK: 90. Cseh (Bohemians). První zápas 2:1, postupuje Liberec.
Slovan Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák (88. Polák), Kelič, Janů - Dočkal, Bosančič (83. Gecov), Vácha, Papoušek (80. Liška) - Krbeček, Blažek. Trenér: Škorpil.
Bohemians 1905: Marek - Pávek, Cseh, Lukáš, Bartek - Růžička, Hrdlička (59. Dian), Hašek, Róth - Kaufman (79. Hartig), Zelenka (61. Slezák). Trenér: Hoftych.
Jablonec - Živanice 5:1 (1:1)
Branky: 10., 59. a 77. Vukovič, 52. Pavlík, 89. Lafata - 13. Merganc. Rozhodčí: K. Hrubeš - Filípek, Ubias. Diváci: 622. První zápas: 6:3, postupuje Jablonec.
Sestava Jablonce: Frydrych - Farkaš (46. Pavlík), Huber, Krejčí, Loučka - Kovařík, Valenta (46. M. Jarolím), T. Čížek, Michálek - Vukovič, Vošahlík (64. Lafata).
Sigma Olomouc - 1. SC Znojmo 0:0
Rozhodčí: Hájek - Chytil, Peřina. ŽK: Vavřík (Znojmo). Diváci: 648. První zápas 3:1, postupuje Olomouc.
Sestava Sigmy Olomouc: Blaha - Štětina, Komárek, Murin, Vepřek - Machalický (88. Koutný), Bajer, Otepka - Štěpán, Petr (73. Navrátil), Caihame (66. J. Schulmeister). Trenér: Psotka.

Reklama

Související témata: