Hlavní obsah

VIDEO: Jako na Balkáně. Pohárová ostuda plná rvaček, kopanců a řádících fanoušků na ploše

JIHLAVA

Ostuda jako někde na Balkáně. Nejprve v pohárovém semifinále v Edenu, v jihlavském finále pak tuplovaná. Jakmile totiž mladoboleslavský Chramosta rozřešil v sedmé sérii penaltovou loterii a rozhodl, že trofej poputuje do města aut, vtrhli na trávník fanoušci. Středočeští, kteří autora vítězné trefy málem ušlapali, poté ti z Hané. Samosebou že se strhla mela. Pochopitelně že došlo na pěsti. Jasně že střet vítězů a poražených musel skončit hromadnou bitkou, při níž tekla krev a kterou zklidnili až policejní těžkooděnci.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Fanoušci fotbalistů Mladé Bleslavi a Olomouce perou přímo na hřišti.

Článek

Dekorování pohárového vítěze zcela zastínilo to, co se dělo na hřišti. Dva tábory fanoušků se do sebe nelítostně pustily a najatá bezpečnostní agentura je pochopitelně zvládnout nedokázala. Ani nemohla, protože rozvášněných příznivců obou celků byla plocha plná.

I Lubas se cítil jako na Balkáně

„I já si připadal jako někde na Balkáně. Bohužel,“ rozmrzele přiznal šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas, neboť rvačky na ploše i za tribunami jihlavského stadiónu zcela zastínily fotbal a celé finále Ondrášovka cupu.

Řádící fanoušci během finále Ondrášovka Cupu mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

„Nemělo se to stát. Do jisté míry naše fanoušky chápu. My byli zklamaní, že jsme na trofej nedosáhli, protože penaltový rozstřel jsme neměli vůbec připustit, oni pak byli z prohry přímo frustrovaní. Tolik chtěli, abychom se zase dostali do pohárové Evropy,“ snažil se omluvit řádění ála Balkán olomoucký kapitán Radim Kučera.

Chramostu musel zachraňovat Mendy

Mladoboleslavský hrdina Jan Chramosta podobnou potřebu nepociťoval, i když doznával, že strach měl. Z penalty, na kterou šel jako sedmý v pořadí, z vlastních fanoušků ještě větší. „Měl jsem jít už v první pětici exekutorů, ale necítil jsem se a žádal trenéry, aby mě vynechali. Jenže v sedmé sérii už nebylo zbytí, na penaltu jsem musel. Uklidnilo mě, že Hořava bránu minul, takže jsem mohl rozhodnout,“ zalykal se štěstím.

Bitku mezi fanoušky Mladé Boleslavi a Olomouce se snažili zastavit pořadatelé.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Obavami také, protože jakmile penaltu proměnil a o triumfu svého týmu rozhodl, protrhli fanoušci jeho týmu hrazení a vřítili se na hřiště. Málem ho umačkali. Skoro ho ušlapali. „Mendy mně naštěstí přišel na pomoc a z toho klubka mě vytáhl,“ ulevilo se mu, že ve zdraví přežil.

Finále s ostudou na druhou

Zato představitelé svazu v čele s předsedou Ivanem Haškem měli finále totálně zkažené. Aby ne, když skončilo ostudou na druhou.

Těžkooděnci uklidňují situaci po bitce fanoušků Mladé Boleslavi a Olomouce.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

„Nechci házet špínu na policii, přesto se mně zdálo, že po závěrečném hvizdu zasáhla pozdě. Pravdou ale je, že měla práci se šarvátkami za tribunou,“ přiznával rozladění šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas. „Pro fotbal to není dobře, ale na druhou stranu jde o impuls, aby se na stadiónech přitvrdilo.“

Potrestá svaz sám sebe? Asi těžko!

Pochopitelně že za skandální konec pohárového finále nese odpovědnost fotbalový svaz, který ho pořádá. Není proto divu, že Lubase popudila otázka Sport.cz, koho teď předhodí strahovská generalita disciplinární komisi k potrestání. Po skandálním semifinále dostala Slavia pokutu 750 tisíc korun a ochozy Edenu má uzavřeny pro své diváky na tři zápasy, teď by přinejmenším stejný trest měl dopadnout na strahovské vedení.

„Co na to odpovědět? Jasně že pořadatelem byl svaz, samosebou že jihlavský stadión není z hlediska bezpečnosti ideální, ale hledat a takhle pojmenovávat viníka se mně zdá příliš zjednodušené. Zavírat lidi do klecí se mně zdá také nedůstojné, i když i mě jímala hrůza, když jsem viděl tu valící se zvěř. Je to o legislativě, o zákonech, o tlaku na parlament a politickou reprezentaci,“ meditoval Lubas po ostudě, která pohárové finále završila a jež připomínala Balkán.

Reklama

Související témata: