Hlavní obsah

Finále fotbalového poháru bude s videorozhodčím, IFAB souhlasila

Praha

Středeční finále českého fotbalového poháru MOL Cup mezi Slavií Praha a Jabloncem se odehraje pod dohledem videorozhodčího. Mezinárodní pravidlová komise (IFAB) udělila Ligové fotbalové asociaci souhlas, aby byl systém VAR pro utkání využit.

Foto: David Šváb, ČTK

Kurz pro videorozhodčí na stadiónu Viktorie Žižkov. Druhý zleva Ondřej Berka, vpravo od něj Jana Adámková.

Článek

"Jsem velmi rád, že LFA dokázala tuto záležitost s IFAB vykomunikovat a videorozhodčí bude na finále MOL Cupu přítomen. Toto přání ostatně před zápasem projevily i oba zúčastněné kluby," uvedl v tiskové zprávě předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.

Role videorozhodčího se zhostí bývalý ligový sudí Jiří Adam, který byl u obrazovky i při sobotním ligovém šlágru mezi Slavií a Plzní. Pomáhat mu bude zkušený mezinárodní rozhodčí Radek Příhoda. Hlavním rozhodčím finále je Miroslav Zelinka.

Finále začne v Mladé Boleslavi ve středu ve 20:15.

Video bude nasazováno častěji

V české lize zatím na rozdíl od zahraničí nedošlo k závažnějšímu pochybení videorozhodčích. Pravdou však je, že video zatím může být nasazováno pouze na jednom utkání za kolo.

"Problém nastane, až bude víc zápasů v každém kole. Když jsou chyby v zahraničí, nemůžeme si myslet, že nebudou u nás. My ale děláme vše pro to, abychom se chybám co nejvíce vyvarovali. Školíme se, nic nepodceňujeme. Intenzivně se připravujeme, abychom mohli mít video na více zápasech," avizuje Roman Hrubeš, šéf projektu.

Rozhodčí zatím mohou využívat pouze přenosový vůz O2 TV Sport. Od příští sezóny by však mohlo být video i na čtyřech zápasech za kolo.

"Od příští sezóny bychom měli mít dva menší specializované vozy. Už se staví a budou k dispozici jen pro videorozhodčí. Jsme ale stále závislí na tom, zda se bude utkání vysílat v televizi, protože nemáme potřebnou kamerovou infrastrukturu. Pokud nebude utkání přenášeno televizí, a je jedno jakou, tak nemůžeme zavést video. Ale s připravovanými vozy se budeme schopni připojit na jakýkoli přenos televize," vysvětluje Hrubeš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.