Hlavní obsah

Chelsea pomohl Terryho sexuální skandál i Ancelottiho klid, bilancuje Čech

PRAHA

Po čtyřech letech se vrátili na anglický trůn. Tentokrát už ne s Jose Mourinhem, fotbalisty Chelsea dovedl k mistrovskému titulu v Premier League italský kouč Carlo Ancelotti. „Za jakékoliv situace zachoval klid a věřil své cestě,“ oceňuje brankář Petr Čech. Reprezentační gólman se s Blues raduje již potřetí a poukazuje, že tým letos semkl i sexuální skandál Johna Terryho.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Teď ještě vyhrát pohár a spokojenost Johna Terryho (vlevo), Petra Čecha a spol. bude dokonalá...

Článek

Ruský magnát Roman Abramovič může být spokojený. Londýnská Chelsea je potřetí v jeho éře mistrem Anglie. A pokud v sobotu ve finále FA Cupu porazí podceňovaný Portsmouth, poprvé v historii klubu získá double. „Roman chodí do kabiny skoro po každém zápase. Nikdy toho moc nenamluví. Gratuloval nám i po nedělní výhře nad Wiganem,“ líčí Petr Čech.

Gólman české reprezentace mohl z branky sledovat, jak jeho tým drtí v posledním kole Wigan 8:0 a bere Manchesteru United poslední zbytky nadějí na čtvrtý titul v řadě. Blues tak nasázeli v soutěži celkem 103 gólů, což je rekord Premier League. „Trenér Ancelotti věděl, jak velká síla je v našem útoku a chtěl toho maximálně využít. Přitom jsme také málo inkasovali, měli jsme o jeden zápas s čistým kontem víc než Liverpool,“ pochvaluje si Čech.

Kliďas Carletto se držel svojí cesty

Italskému Carlettovi se povedl husarský kousek. Dobyl Anglii hned ve svojí první sezóně po příchodu z AC Milán. „Carlo je sám o sobě velice pozitivní a klidný člověk. Jeho přístup se v průběhu sezóny nezměnil ani ve chvíli, kdy jsme byli druzí a ztráceli. Jeho způsob práce zůstával stále stejný, držel se své cesty. To bylo pro všechny moc důležité. Klid a pohoda byly z trenéra cítit celou sezónu, což se promítlo na všem,“ oceňuje Ancelottiho přínos Big Pete.

Svůj třetí titul přitom považuje za nejtěžší a nejcennější. Nejen proto, že Chelsea musela překonávat jarní krizi po vyřazení z Ligy mistrů. „Premier League byla mimořádně vyrovnaná. Projevilo se, že všechny velké kluby před sezónou investovaly do drahých hráčů. Zatímco v předchozích případech jsme rozhodli již dříve, tentokrát jsme o titul museli bojovat až do posledního kola. Vyhráli jsme všechny zápasy proti týmům velké čtyřky, což podle mě v konečném účtování rozhodlo.“

Terryho aféra mužstvo semkla

Noví šampióni museli překonat také jednu mimofotbalovou překážku. V lednu vypukl humbuk kolem sexuální aféry nevěrného kapitána Johna Terryho. „To období bylo pro všechny nepříjemné. Věděli jsme, že aféra média i hodně lidí otočila proti nám. A že jen my jako tým si můžeme pomoci, abychom nepříjemným obdobím prošli. Mužstvo se více semklo, takže nám skandál vlastně pomohl,“ hodnotí Čech.

Již během jara se živě spekulovalo, jak se kádr Chelsea v létě změní. Má řadu třicátníků či hráčů, kteří se ke třicítce blíží. K omlazení týmu může klub sáhnout i do svojí vynikající mládežnické akademie.

„Těžko mohu soudit, co se bude dít. Každý rok nastanou dvě, tři změny, aby se tým oživil. Někdo přijde, někdo odejde, ale netuším kdo. Vím, že Joe Cole chce zůstat a jedná, uvidíme, jak se domluví Michael Ballack. Mladí hráči z rezervy se už zapojují do tréninku i některých pohárových zápasů, určitě budou dostávat větší šanci,“ očekává Čech.

On sám má jistotu. „Smlouva mi vyprší až v létě 2013. Mám ještě dost času, po této sezóně se o nové smlouvě určitě bavit nebudeme...“

Reklama

Související témata: