Hlavní obsah

Fotbalisté Blackpoolu jsou prý jako tuláci, co vyhráli v loterii

LONDÝN

Fotbalisté Blackpoolu jsou příjemným překvapením anglické ligy. Po sedmi kolech jim patří devátá příčka a v čele s trenérem Ianem Hollowayem bohaté Premier League ukazují, že fotbal jde hrát i za velmi úsporných podmínek.

Blackpool FC

Článek

"Připadáme si jako tuláci, kteří vyhráli v loterii," citovala agentura AP trenéra Blackpoolu Iana Hollowaye. Není se čemu divit. V lize milionářských hvězd a rozhazovačných majitelů jsou hráči Blackpoolu jako zjevením z jiných dob.

Sami si perou tréninkové vybavení, a když si Chelsea před zápasem na Stamford Bridge naúčtovala 15 liber za porci těstovin pro hostující hráče, klub odmítl. "Bohatí mají čím dál víc peněz, dobří se pořád zlepšují a my ostatní se jen snažíme udržet za konec jejich kabátu," prohlásil Holloway.

Nováček soutěže tehdy sice s Chelsea prohrál 0:4, naposledy ale o víkendu zvítězil 2:1 na hřišti slavného Liverpoolu. "Když jejich fanoušci začali zpívat 'You'll Never Walk Alone', nejoblíbenější písničku mého táty, který už není mezi námi, zpíval jsem s nimi a měl slzy na krajíčku," řekl Holloway.

Průměrný plat 10 tisíc liber

V jeho týmu je průměrný plat 10 000 liber (280 000 korun) a jen kapitán Liverpoolu Steven Gerrard bere týdně zhruba 125 000 liber (3,5 miliónu korun). A v lize jsou i bohatší hvězdy. Například Yaya Touré si v Manchesteru City vydělá 158 000 (4,4 miliónu korun).

V Blackpoolu podle Hollowaye přeplácení hráčů nehrozí. "Kluci, kteří dostanou příliš brzy hodně peněz, jsou podle mě zrůdy," tvrdí sedmačtyřicetiletý trenér. "Hned mají všechno a ničeho si neváží," dodal kouč, jehož nejdražší posilou před sezónou byl útočník D. J. Campbell z Leicesteru za jeden milión liber.

Holloway si nedělá iluze, že by Blackpool nemohl spadnout do boje o záchranu. Rozhodně se ale nechce udržet pouze za cenu urputného bránění. "Nebaví mě týmy, které se postaví za míč a brání zuby nehty, a pak vidíme nudnou výhru 1:0," prohlásil.

Ve prospěch Blackpoolu zatím mluví výsledky i statistiky. V historii Premier League totiž jen dva týmy - Middlesbrough a West Bromwich Albion - sestoupily poté, co v prvních sedmi kolech uhrály deset bodů. A přesně tolik má na kontě Hollowayův tým.

Reklama

Související témata: