Hlavní obsah

Rosický a spol. si užívali postup krátce, už myslí na Manchester

LONDÝN/PRAHA

Fotbalisté londýnského Arsenalu se na postup do další fáze Ligy mistrů nadřeli možná víc, než očekávali, ani tak ale na oslavy neměli příliš času, protože se okamžitě začali chystat na pondělní duel s Manchesterem United. V něm půjde o první místo v Premier League. Těší se i český reprezentační kapitán Tomáš Rosický, který půjde do ligové války o Anglii odpočatý, neboť ve středu proti Partizanu (3:1) nenastoupil.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Tomáš Rosický v dresu Arsenalu (vlevo).

Článek

Rosický byl v poslední době poměrně často nasazován a trenér Arséne Wenger, který neustále rotuje sestavou, ho do duelu se srbským mistrem neposlal. O to hůře Rosický prožíval nečekaně nervózní duel z lavičky. "Nebylo to vůbec jednoduché. Nemohli jsme se nějak dostat do zápasu, neměli jsme tolik šancí jako obvykle. Přesto jsme si nikdy nepřipustili, že bychom dál nepostoupili," popsal týmové odhodlání Rosický na svém webu www.tomas-rosicky.eu.

Od pohárové Evropy si mohou v Arsenalu teď na nějaký čas odpočinout, ale v anglických soutěžích začíná náročná série zápasů na přelomu roku, která bývá často označována jako klíčová pro konečné výsledky. "Říkává se, že kolem Vánoc se v Anglii rozhoduje o tom, jaká bude celá sezona. Ale z vlastní zkušenosti vím, že to vždy nemusí bezvýhradně platit. Loni jsme to zvládli velmi dobře, jenže pak na nás přišla krize v únoru," poznamenal Rosický s tím, že důležité bude, jak se jednotlivé týmy vyrovnají s únavou a zraněními.

Alespoň v tomto směru se zdá být Arsenal v pohodě. Dlouhodobě mu sice chybí Thomas Vermaelen, ale už ve středu byl jedním z hlavních tahounů Robie Van Persie a záhy naskočí do sestavy i Cesc Fabregas. Také Rosický se dlouhodobě zraněním vyhýbá. "Jsou to mimořádní hráči, a kdo by si nepřál, aby je mohl využívat na hřišti? Oba se od začátku sezony vyrovnávají se zdravotními potížemi, ale možná to právě bude naše plus. Vrátí se v plné síle v pravý čas," mínil český fotbalista.

Hráči se už na jeden z tradičních vrcholů sezony těší stejně jako fanoušci, ale letos je navíc souboj proti Manchesteru United okořeněn bojem o vedoucí příčku. "Fanoušci vnímají postavení v tabulce s nadšením, ale ani oni nepodléhají euforii, protože ještě není odehrána ani polovina soutěže a máme toho hodně před sebou. Můžeme obrat o body v přímém souboji nejbližšího konkurenta, ale i potom ještě přijde hodně důležitých zápasů," řekl před ligovým šlágrem český záložník.

Radost mu však nedělají jen výsledky jeho současného klubu, ale i Borussie Dortmund, kde působil v letech 2001 až 2006. Vestfálský klub má v čele bundesligy desetibodový náskok a blíží se k titulu, který naposledy získal s Rosickým v sestavě v sezoně 2001/02. "Dortmund stále sleduju, pět a půl roku života se nedá vymazat. Jsem moc rád, když vidím, jak se mu daří. Viděl jsem tři kompletní zápasy a měl radost i ze hry, jakou se k výsledkům Borussie dopracovává. Nic na tom nemění, že už tam moc kluků osobně neznám. Z dnešního kádru jsem tam zažil pouze gólmana Weidenfellera, obránce Dedého a záložníka Kehla," zavzpomínal třicetiletý fotbalista na první zahraniční angažmá.

To získal po přestupu ze Sparty Praha, k němuž došlo přesně před deseti lety. Poslední duel v rudém dresu sehrál letenský odchovanec 1. prosince 2000 proti Slavii.

Reklama

Související témata: