Hlavní obsah

Jednadvacítku dál trápí zranění, Latka možná mistrovství nestihne

NYMBURK

Po srazu fotbalové reprezentace do 21 let se nad českým táborem v Nymburku dál vznáší řada otazníků ohledně zdravotního stavu několika opor. Nejvážnější situace je u kapitána a klíčového obránce Martina Latky, který si v pondělním duelu Slavie v Českých Budějovicích obnovil zranění stehenního svalu. Jeho start na červnovém mistrovství Evropy v Nizozemsku je vážně ohrožen.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Latka sráží sparťany Doška (uprostřed) a Zabavníka.

Článek

O tom, jestli bude Latka schopen absolvovat šampionát, napoví až úterní vyšetření v pražském Motole. "Martin podstoupí sonografické vyšetření, po kterém budeme vědět víc. Jde ale o obnovení staršího zranění, což je pokaždé velmi nepříjemné," řekl ČTK vedoucí mužstva Ivo Sekerka. Pokud by vyšetření potvrdilo natržení svalu, byl by pro Latku zřejmě šampionát ztracený. Na jeho místo by se z náhradníků zřejmě posunul sparťan Štěpán Kučera.

Do Motola dv úterý s Latkou odcestoval i útočník Jan Holenda, který má naražený sval, ale ten by měl být brzy v pořádku. Podobně jako u Latky je ale velmi nečitelná situace i v případě brněnského záložníka Maria Holka. Tomu lékaři teprve v pondělí sundali sádru z levého kotníku a Holek dnes začal s lehkým individuálním tréninkem v posilovně.

Na reprezentačním srazu, který se uskutečnil v pondělí večer po posledním ligovém kole, hlásili zdravotní problémy i další hráči. Sparťané Michal Kadlec, Daniel Kolář a Luboš Hušek léčí svalová zranění a v případě Huška i znovu pochroumané koleno, liberecký útočník Jan Blažek se stále úplně nezotavil z nedávno natrženého stehenního svalu. Kadlece a Blažka čekají ve čtvrtek další kontroly, po nichž bude jasnější, jestli budou do startu mistrovství v pořádku.

Brankář Zlámal se zapojí do přípravy 

Pro vedení českého týmu je situace obtížná v tom, že musí do středeční půlnoci do sídla UEFA odeslat konečnou třiadvacetičlennou nominaci. "Každá další změna by potom už byla komplikací," řekl Sekerka. Trenéři by po oznámení nominace případně mohli vybírat ze sedmi náhradníků, kteří se nevešli do užšího výběru. Nadějnou zprávou je alespoň to, že první brankář Zdeněk Zlámal je po prodělání příušnic v pořádku a brzy se zapojí do plné přípravy.

Tým "lvíčat" vyrazil na první trénink dnes dopoledne v nymburském sportovním centru. Ještě předtím mužstvo absolvovalo společné fotografování. Po obědě někteří hráči, kteří se nezúčastnili říjnové baráže proti Bosně a Hercegovině, nafasovali zbrusu nové obleky, v nichž vyrazí do Nizozemska.

Na dnešním tréninku se poprvé představil nový asistent kouče Ladislava Škorpila Martin Hřídel. Ten zaujal místo u týmu místo vážně nemocného Vlastislava Marečka. "Je mi moc líto, za jakých okolností jsem se k mužstvu dostal, ale teď udělám všechno pro to, abych co možná nejlépe navázal na výbornou práci, kterou tady Vlasta odvedl. Je to pro mě velká výzva," řekl ČTK Hřídel, který se s trenérem Škorpilem zná z dlouholetého společného působení v Liberci.

České mladíky odpoledne čeká regenerace, od středy mužstvo najede na tradiční dvoufázový program přípravy. Ve čtvrtek v 18:00 absolvuje na hřišti druholigového Hradce Králové první přípravný zápas před šampionátem, kde v základní skupině narazí postupně na Anglii (11. června), Srbsko (14. června) a Itálii (17. června).

Reklama