Hlavní obsah

Jednadvacítka na ME stojí možná před klíčovým duelem

NIJMEGEN

Buď udělají vítězstvím nad Srbskem rázný krok k semifinále a tím pádem i k účasti na olympiádě v Pekingu, nebo budou mít v případě jiného výsledku s možným postupem velké komplikace. Čeští fotbalisté do 21 let stojí na mistrovství Evropy v Nizozemsku před zápasem, který hodně napoví o jejich šancích.

Článek

Srbsko se v pondělí blýsklo výhrou nad Itálií, zatímco český tým si připsal ve skupině B bod za remízu s Anglií. Mladí čeští reprezentanti vědí, že balancují na hraně, ale neúspěch si ve čtvrtečním duelu nepřipouštějí.

"Když vyhrajeme, budeme strašně blízko k postupu, porážka by to dost zkomplikovala. Ale takhle neuvažujeme," prohlásil na středečním setkání s novináři obránce Josef Kaufman. "Chceme navázat na výkon s Anglií. Moc lidí nám před mistrovstvím nevěřilo, ale turnaj jsme rozjeli dobře a ukázali, že můžeme hrát s každým," řekl teplický zadák.

Srbsko je díky úvodnímu úspěchu s Itálií v nejvýhodnější pozici. Když zdolá i český tým, postup bude mít jasný ještě před poslední bitvou s Anglií. "Je to pro nás velká šance, nechceme to promarnit," řekl na tiskové konferenci záložník Milan Smiljanič.

Srbové se těší velkému respektu

Srbové se u českého týmu těší velkému respektu. "Čeká nás ještě těžší zápas než s Anglií," mínil záložník Martin Fillo. Češi ale slibují, že silnému srbskému výběru pozici zkomplikují. Pokud by nevyhráli, museli by v posledním utkání bojovat o postup s Itálií, na což spoléhat nechtějí.

Českému týmu už na turnaji nepomůže zraněný ofenzivní hráč Daniel Kolář, který z utkání proti Anglii odkulhal s výronem v kotníku a po zápase se Srbskem se odjede léčit do Prahy.

Tým kouče Ladislava Škorpila se už jednou o síle Srbů přesvědčil. Loni v srpnu v Kroměříži se z výhry 1:0 v přípravě radovali právě hosté, kteří tehdy české mužstvo přehráli. "Ukázali tam, že jsou dobří, ale pořád to byl jenom přátelák. Teď jsme na mistrovství a bude to úplně o něčem jiném," uvedl Kaufman, zatímco Škorpil připustil, že pro jeho tým by loňský zápas mohl být poučením. "Srbský tým možná nemá takový zvuk jako Anglie, ale loni jsme si je osahali, a přestože z nikoho strach nemáme, musíme je brát maximálně vážně," uvedl Škorpil na podvečerní tiskové konferenci.

Výborný obranný blok

Čeští mladíci už viděli i klíčové fragmenty pondělního zápasu Srbska s Itálií, který rozhodl v druhém poločase jedinou brankou Milovanovič. "Na to, že je to tým z Balkánu, jsou hodně takticky vyzrálí. Mají výborný obranný blok a nebezpeční jsou i v ofenzivě," všiml si asistent Martin Hřídel. Společně s koučem Škorpilem výhru Srbů v Nijmegenu osobně sledovali.

Na trenéry prý nejvíc zapůsobili útočník Mrda, který loni v Kroměříži rozhodl přípravný zápas, a záložník Milovanovič. V jeho sbírce úspěchů se skví už tři získané "double" s Crvenou Zvezdou Bělehrad.

V české sestavě zřejmě nedojde k výrazným změnám. Jen v útoku místo Koláře nastoupí Papadopulos s Blažkem, který by mohl nahradit Kyselu. "Před Anglií jsme měl jasno o sedmi místech, teď bych tu sestavu skoro věděl. Ale když o tom tak uvažuju, tak ji možná na devíti místech změním. Jisté místo mají jen brankář Zlámal a kapitán Hubník, který se narodil stejně jako já 6. června, jen v jiném století, a má tak výsadní postavení," žertoval Škorpil s novináři.

Čeští fotbalisté plánují do zápasu vyrukovat s podobnou taktikou jako v pondělí, znovu hodlají sázet především na kompaktní defenzivu a rychlou přechodovou fázi. Právě na to se fotbalisté soustředili i na středečním předzápasovém tréninku v Nijmegenu. "S Anglií jsme hráli dobře, ale teď budeme muset ukázat ještě víc," uvedl záložník František Rajtoral.

Krasič bude chybět

Citelnou ztrátou pro srbskou reprezentaci bude absence záložníka CSKA Moskva Miloše Krasiče. Ten si proti Itálii zranil stehenní sval a turnaj pro něj skončil. I tak má ale kouč Miroslav Djukič, někdejší dlouholetý jugoslávský reprezentant, k dispozici velmi silný kádr. Vedle Krasiče už nahlédlo do seniorské reprezentace dalších pět hráčů.

Srbsko je ale i mužstvem velkých výkyvů, o čemž přesvědčilo třeba v baráži o postup na ME. V prvním zápase na domácí půdě sice Srbové utrpěli se Švédskem debakl 0:3, ale drtivá výhra 5:0 v odvetě v Edsborgu katapultovala na šampionát Djukičův tým, který na turnaji hýří velkým optimismem.

Srbové věří, že současná silná generace má šanci vystoupat na úplný vrchol. Loni v Portugalsku jejich tým vypadl v semifinále po penaltovém rozstřelu s Ukrajinou, v roce 2004 Srbsko nestačilo až ve finále na Itálii. Tentokrát všichni věří, že do třetice se konečně mohou dočkat. "Uspět není jen náš sen, je to i sen celého Srbska," poznamenal obránce Duško Tošič.

Zápas v Nijmegenu začne ve čtvrtek v 18:15, přímý přenos vysílá ČT2.

Předpokládané sestavy:
ČR: Zlámal - Kaufman, Hubník, Kopic, Kadlec - Rajtoral, Švec, Hušek, Pudil - Papadopulos (Blažek), Kysela.
Srbsko: Kahriman - Rukavina, Ivanovič, Tošič, Kolarov - Jankovič, Milovanovič, Smiljanič, Drinčič - Mrda, Rakič.

Reklama

Související témata: