Hlavní obsah

Čech: Byla to má nejtěžší sezóna, přesto kvalitní

Dlouholetá brankářská jednička české reprezentace Petr Čech je jedním z velkých kandidátů Zlatý míč, který bude udělen v pondělí večer. I on se pod trenérem Karlem Brücknerem chystá v Praze na středeční přípravný zápas s Rakouskem, který je testem před zářijovým pokračováním kvalifikace na mistrovství Evropy. O sezóně plné zranění, výsledcích anglické Chelsea, jejíž barvy hájí, i novém reprezentačním hotelu si povídal v pondělí s novináři.

Článek

Může mít utkání s Rakouskem nějaký přínos pro českou reprezentaci?

Každopádně je to příprava společně s družstvem, což je před kvalifikací důležité.

S jakým cílem jdete do zápasu vy osobně?

Začal jsem sezónu bez čistého konta, takže chci konečně udržet čisté konto.

V novém ročníku Premier League jste pokaždé inkasoval, jubilejní stá nula v Anglii vám tak stále uniká...

Příště mi to prosím neříkejte. Od té doby, co jsem se to dozvěděl, jsem prokletý. Pamatuji si, že jeden útočník čekal na pokoření podobné mety skoro rok. To se mně doufám nestane.

Jak jste spokojený s dosavadními výsledky Chelsea?

Měli jsme na začátku sezóny těžký los, ale máme sedm bodů. Nejcennější je určitě remíza z Liverpoolu, kde jsme s jedním z adeptů na titul prohrávali. Zatím jsme spokojení.

Liverpool vás na jaře porazil v boji o finále Ligy mistrů, vzpomněl jste si na ty zápasy?

Nevzpomněl, byl jsem daleko zvědavější na souboj proti Readingu. V zápase proti němu jsem totiž na podzim utržil to těžké zranění hlavy.

Jaký tedy pro vás byl návrat na ´místo činu´?

Myslel jsem si, že jsem si pamatoval určité věci z toho zápasu - šatnu, prostředí na stadiónu. Když jsem tam přijel, zjistil jsem, že si nepamatuji vůbec nic. O to to bylo pro mě jednodušší. Zápas byl pak už jako každý jiný.

Jste jedním z kandidátů na Zlatý míč pro nejlepšího českého hráče za ročník 2006/07, jak byste zhodnotil uplynulou sezónu?

Po mistrovství světa v Německu jsem se podrobil operaci obou ramen, takže jsem se dlouho zotavoval. Když jsem se dostal do výborné formy, přišlo těžké zranění hlavy, kvůli kterému jsem tři měsíce chyběl. Pak se mi opět dařilo.

Kam uplynulý rok ve své kariéře řadíte, k úspěšným, či neúspěšným obdobím?

Kvůli prodělaným zraněním to byla nejtěžší sezóna, ale přesto kvalitní. Bohužel jsme s Chelsea nedokázali stáhnout náskok Manchesteru v anglické lize a měli smůlu v semifinále Ligy mistrů.

Reprezentace po známé aféře změnila hotel, jak se vám ten nový líbí?

Na hodnocení bude čas až spíš po dvojutkání v září. Hotel je v příjemném prostředí a jsem spokojený, zatím jsme tam ale strávili jen pár hodin. Cestování patří k mé kariéře, zvyknu si na všechno.

Reklama