Hlavní obsah

Rosický: Byl jsem nervózní až do úplného konce

Český fotbalový Mozart nakonec českému týmu na hřišti pomoci nemohl, do utkání ho nepustil natažený stehenní sval. Hrát chtěl, proto své rozhodnutí oddaloval co nejdéle. Definitivně se rozhodl až v den zápasu. Tomáš Rosický byl rád, že do týmu zapadli noví mladí hráči. "Neměli, co ztratit, ale hodně získali. Pro tým i pro sebe," řekl záložník Arsenalu po vítězném zápase.

Článek

Kdy jste se rozhodl, že nebudete hrát?

Až ráno. Moc jsem chtěl hrát, věřil jsem do poslední chvíle. Bohužel to nevyšlo. Nemohu pořádně běhat. Nemohu sobecky myslet na sebe, ale na kluky, moc bych jim nepomohl.

Jak jste prožíval zápas, v němž jste nemohl kvůli svalovému zranění nastoupit?

Byl jsem nervózní až do úplného konce, i když jsme vedli 3:0. Hrozně tahle utkání prožívám. Kluci ale hráli skvěle a nedali Němcům šanci. Když se navíc postoupí po takovém zápase, je to ještě úpžasnější.

Překvapili vás spoluhráči?

Nepřekvapili. Znám je a vím, co umí. Ale nebudu zastírat, že 3:0 pro nás jsem nečekal. Možná nám pomohla i březnová prohra doma. Chtěli jsme je honit a oni nás přehráli a zaslouženě vyhráli u nás. Tohle naše mužstvo je zase jiné. Jsou to bojovníci, kteří umějí také hrát fotbal. Noví kluci, jako Matějovský, Pudil, Pospěch a další hráli skvěle. Neměli, co ztratit, ale hodně získali. Pro tým i pro sebe. Naši skvělí fanoušci si jistě zvyknou, že už neřebijeme soupeře naší drtivou ofenzívou, ale budeme hrát víc kombinační fotbal ze zajištěné obrany. Pro všechny budeme hodně nepříjemní.

Hovořil jste o nových hráčích, berete to jako z nouze ctnost nebo i jako generační obměnu?

Obojí je správně a dobře, protože trenér má z čeho vybírat. Do mužstva přišli mladí kluci, kteří do něho zapadli. Jde o výborné fotbalisty, které, když si kariéru sami nepokazí, čeká skvělá budoucnost. Zkušenosti z takových zápasů, jako byl ten s Německem, jsou cenné.

Co pro vás osobně postup znamená?

Hrozně moc, protože ty tři úspěšné kvalifikace zpátky byly všechny těžké. Na mistrovství světa jsme postupovali z baráže. Před tím na EURO jsme bojovali dlouho s Nizozemskem. Teď jsme to zvládli skvěle a vážíme si postupu o to víc, že o nás někteří psali, jak už nejsme dobrý tým.

Reklama

Související témata: