Hlavní obsah

Grygera: Přerušení ligy na pár měsíců nic nevyřeší

Fotbalový obránce Juventusu Turín Zdeněk Grygera se vrátil do české reprezentace a těší se na sobotní duel kvalifikace o postup na Euro 2008 proti Slovensku. V rozhovoru pro deník Právo Grygera mimojiné vykládal o angažmá v Juventusu, pomoci od slavného krajana Pavla Nedvěda, i o násilnostech fanoušků v italské lize během víkendových zápasů. "Stát se může cokoli i po vynucené pauze," má poněkud obavy.

Článek

V Itálii byl o víkendu při diváckých nepokojích zastřelen fotbalový fanoušek. Věděli jste ještě před ligovým zápasem vašeho Juventusu v Parmě, co se stalo?

Věděli, ale hrát se muselo, a teprve po zápase jsme zjistili podrobnosti. V Itálii nedošlo k úmrtí člověka v souvislosti s násilím kolem fotbalu poprvé. Mluví se o různých opatřeních, ale přerušení ligové Serie A na několik měsíců nic nevyřeší, stát se přece může cokoli i po pauze. Nebyla by to pro zemi mistrů světa ani dobrá reklama.

Můžete už srovnat Serii A s nizozemskou nejvyšší soutěží, kterou znáte z působení v Ajaxu?

Serie A je víc zaměřená na taktiku, fyzicky náročnější. V Nizozemsku to bylo volnější. Hrál se otevřený fotbal, padalo víc gólů.

Je velký rozdíl mezi Ajaxem a Juventusem?

Oba to jsou evropské velkokluby s úžasnou historií i současností. Je zážitek za ně hrát.

Ale na Juventus chodí skoro o polovinu méně fanoušků než na Ajax...

To je dané tím, že Juventus už nehraje na velkém stadiónu Delle Alpi za městem, ale na podstatně menším, přímo v Turíně.

Poznávají vás fanoušci na ulici?

Ano, ale není to tak divoké jako jižněji v Itálii. Na severu jsou lidé klidnější.

Čekali jste, že Juventus začne tak dobře?

Ani ne, hlavním cílem byl stabilizovat tým, do něhož přišlo hodně nových hráčů. S dobrým začátkem je samozřejmě spokojenost. Chceme hrát co nejlépe, bodovat, pak se uvidí.

Pomohl vám spoluhráč Pavel Nedvěd rychleji se sžít s prostředím v Itálii?

Samozřejmě, a hodně. Měl jsem při obou zahraničních štacích štěstí. Když jsem šel do Ajaxu, byl tam Tomáš Galásek, který měl v klubu velmi dobré postavení. Letos v létě jsem přišel do Juventusu, jehož je Pavel Nedvěd ikonou. V Itálii se líbí mně i rodině, pomohlo mi, že jsem se už v Amsterdamu učil jazyk.

Nedvěd ale neprožívá lehké fotbalové období…

Stál dva zápasy po jednom konfliktu, vrátil se a zase stál po utkání s Interem Milán, v němž nešťastně zranil Figa. Pavel je profesionál, dokáže se s tím vyrovnat.

Vás zase často během podzimu trápila svalová zranění, znáte příčinu?

Při hledání příčin zranění jsem si dokonce nechal vytrhnout zuby moudrosti. Nakonec se mi podařilo svaly stabilizovat. Teď už je to snad v pořádku. Rozhodně ale nepřemýšlím nad tím, jaké je venku počasí a jestli to svaly vydrží.

V říjnu jste se omluvil z kvalifikačního utkání s Němci, a přitom už jste v klubu hrál…

Ještě jsem se necítil na tolik utkání za sebou a trenér Brückner to pochopil. Svaly mě bolely po každém zápase. Dohodli jsme se, že přijedu, až se budu cítit stoprocentně dobře. Musím také přemýšlet o budoucnosti. Svalových zranění jsem měl hodně a pár let chci ještě kopat. Nechtěl jsem opakovat minulé sezóny, kdy jsem chvíli hrál, pak se zranil, a pořád dokola. Vítám, že Juventus nehraje evropské poháry a zápasů je méně.

Nedvěd se také potýkal se zraněními. Neradil vám, jak situaci řešit?

Jen mi řekl, abych se pořádně uzdravil a rozhodl se sám, co dál. To jsem udělal.

Nemá on chuť vrátit se do české reprezentace?

Stále ji sleduje a zajímá se o ni, ale na návrat se musíte zeptat jeho. O tom jsme nemluvili.

Při absenci Ujfalušiho a Jankulovského jsou volné kraje obrany, který byste si vybral?

Já si nebudu vybírat, to je na trenérovi. Teď hraji vpravo, v Ajaxu jsem nastupoval jako stoper, ale za národní mužstvo jsem hrál i vlevo. Nemám s místem v obraně problém.

V utkání se Slovenskem už o nic nejde, český tým má postup jistý…

Jak to, že nejde! Je to kvalifikační zápas, a navíc velmi prestižní. Budeme ho chtít vyhrát!

Reklama

Související témata: